ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Τρέχει» ήδη 100 διαγωνισμούς αξίας 650 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023 – Ποια είναι η συνέχεια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Τρέχει» ήδη 100 διαγωνισμούς αξίας 650 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023 – Ποια είναι η συνέχεια
Ήδη η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έχει δημοσιεύσει 103 διαγωνισμούς με συνολικό προϋπολογισμό 647 εκατ. ευρώ, με το πρώτο 5μηνο του 2023 να είναι γεμάτο κινήσεις σε Υγεία, Πολιτική Προστασία, Προστασία Δασών κ.α.. Η αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και το δικαστικό ΣΔΙΤ. Το στρατοπέδου Γκόνου, η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων στη Φυλή, το ΟΑΚΑ και η καταπολέμηση παράνομου εμπορίου.

Στο «φουλ δουλεύουν οι μηχανές» της μονάδας ωρίμανσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη (επικεφαλής του σχήματος αυτού και Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Ταμείου).

Ήδη, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έχει δημοσιεύσει 103 διαγωνισμούς με συνολικό προϋπολογισμό 647 εκατ. ευρώ, με το πρώτο 5μηνο του 2023 να είναι γεμάτο κινήσεις σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, το σχέδιο Προστασίας Δασών, η αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ.α.. Στο «πακέτο» αυτό εντάσσονται και οι συνολικά 28 διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 144,2 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 28 Νοσοκομεία, 57 Κέντρα Υγείας και τρία (3) Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) σε ολόκληρη την Επικράτεια υλοποιεί από τις αρχές του έτους η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα έρχονται νέοι διαγωνισμοί για δομές υγείας, για δράσεις που σχετίζονται με την πολιτική προστασία άνω των 70 εκατ. ευρώ (εναέρια μέσα, οχήματα για πυροσβεστική κ.α.) και για λογαριασμό άλλων υπουργείων. Επιπρόσθετα, σε σχέση με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το ΤΑΙΠΕΔ έχει συνάψει σύμβαση με τεχνικούς, νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την ωρίμανση του έργου και οι μελέτες είναι υπό εκπόνηση, ενώ αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα στη Φυλή έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνας αλλά και στο ακίνητο του Δήμου Φυλής.

Ψηλά στην ατζέντα δράσεις για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα, ψηλά στην ατζέντα της μονάδας PPF είναι δράσεις για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Σε εξέλιξη είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που έχει γίνει για την προμήθεια 400 πυροσβεστικών οχημάτων όλων των ειδών, ύψους 65 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη ή σε φάση δρομολόγησης είναι επίσης διαγωνισμοί όπως η προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ (είναι σε φάση ολοκλήρωσης, τέσσερα σχήματα έχουν υποβάλει προσφορά), για την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ όπου σύντομα θα έχουμε ανάδοχο, για την προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεταφοράς για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για ιατρική χρήση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, στον οποίον το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης ή την προμήθεια 3 αεροσκαφών που θα λειτουργούν ως εναέρια κέντρα επιτήρησης προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Για αυτόν τον διαγωνισμό διαδικασία είναι σε φάση οριστικοποίησης των τεχνικών προδιαγραφών.

Επιπρόσθετα, μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός με την κήρυξη αναδόχου για το έργο των κινητών κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, ενώ εντός Ιουνίου ολοκληρώνονται οι τεχνικές προδιαγραφές και έως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η δημοσίευση του διαγωνισμού για το «σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για την προστασία αρχαιολογικών χώρων» (10 εκατ. ευρώ). Τέλος, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια 450 οχημάτων και εξοπλισμού για το πυροσβεστικό σώμα, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα projects στην Υγεία

Όπως επίσης έχει αναδείξει το insider.gr, η μονάδα PPF προωθεί ήδη δράσεις – διαγωνισμούς 144 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση δομών υγείας. Ειδικότερα, οι διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Νοσοκομείων έχουν προϋπολογισμό 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Πολυδύναμων Ιατρείων σε 80,4 εκατ. ευρώ. Άμεσα θα εκκινήσουν νέοι διαγωνισμοί από το PPF για την ανακαίνιση εννέα (9) Νοσοκομείων, 45 Κέντρων Υγείας και ενός ΠΠΙ, συνολικού προϋπολογισμού 81,8 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δημοσιεύσει δεκάδες νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε πάνω από 40 Νοσοκομεία και 50 Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά και σε ακριτικές περιοχές.

Συνολικά, το Ταμείο έχει αναλάβει έως τώρα να δημοπρατήσει έργα σε 96 Νοσοκομεία και περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ με προϋπολογισμό 453 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανέγερση κτηρίων για την προσθήκη νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων Κλινικών και Μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία και την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών των Κέντρων Υγείας και των ΠΠΙ.

Σχέδιο Προστασίας Δασών

Το Anti Nero I υλοποιήθηκε από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 2022 με προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό Εθνικών Δρυμών και δασών σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά με συντονισμένο τρόπο και με ταχύτητα δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν έργα για τον καθαρισμό 80.000 στρεμμάτων δάσους και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών μήκους άνω των 12.000 χιλιομέτρων. Την περίοδο αυτή δημοπρατούνται από το ΤΑΙΠΕΔ τα έργα για το Anti Nero II για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Στρατοπέδου Γκόνου - Μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων στη Φυλή

Η μονάδα PPF έχει κάνει ενέργειες και για δύο ακόμα σημαντικές δράσεις. Σε σχέση με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη το ΤΑΙΠΕΔ έχει συνάψει σύμβαση με τεχνικούς, νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την ωρίμανση του έργου και οι μελέτες είναι υπό εκπόνηση. Οσον αφορά στη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα στη Φυλή, όπου το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου που θα φιλοξενήσει τις μεταφορικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στον Ελαιώνα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνας και στο ακίνητο του Δήμου Φυλής. Άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει διαγωνισμό για την ανάδειξη συμβούλου που θα αναλάβει να υλοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες για την παραχώρηση της έκτασης.

Αναβάθμιση Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Ως γνωστόν, το PPF έχει αναλάβει την ωρίμανση κρίσιμων έργων για την αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, τα οποία αφορούν στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου και της κατασκευής οδικού δικτύου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού που θα συνδέεται με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης που είναι υπό κατασκευή.

Η Μονάδα θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη δημοπράτηση των και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής λειτουργεί ως φορέας χρηματοδότησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη καθώς έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος

Το έργο αφορά στην κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο του Νομού Αττικής, από τις εκβολές του Κηφισού έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Το μήκος του Αστικού Περιπάτου ανέρχεται σε 13,5 χιλιόμετρα και ο προϋπολογισμός του έργου σε 24 εκατ. ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου η οποία έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια Αττικής για θεώρηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει εγκρίσεις από τα αρμόδια γνωμοδοτικά Συμβούλια (ΚΣΝΔ, ΚΕΣΥΠΟΘΑ, κλπ.) προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες ΚΥΑ και να δημοπρατηθεί το έργο από την Περιφέρεια Αττικής.

Το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείου Αθήνας και τα Νέα Βιομηχανικά Πάρκα

Το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έχει ήδη προωθήσει διαγωνισμούς ή διαδικασίες για την μετεγκατάσταση Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών. Πέντε όμιλοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Το επόμενο βήμα είναι η έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου, δεδομένου ότι θα γίνει με ΣΔΙΤ. Ο Προϋπολογισμός είναι έως 254,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προσφορά – εκδήλωση ενδιαφέροντος (α’ στάδιο) για την διεκδίκηση της σύμβασης είχαν υποβάλει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Αναφορικά με τα Νέα βιομηχανικά πάρκα, σε συνεργασία με τη ΓΓ Βιομηχανίας είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβληθεί. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκε από το ΥΠΑΝΕΠ και τη ΓΓ Βιομηχανίας η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων προς δικαιούχους για την υπαγωγή στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης, με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ.

Ανακαίνιση του ΟΑΚΑ

Είναι σε εξέλιξη η επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο διαγωνισμός για την εκπόνηση του στρατηγικού/επιχειρηματικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας για το ΟΑΚΑ.

Το σχέδιο και η μελέτη θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο προϋπολογισμός είναι 295.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 3,5 μήνες.

Αναβάθμιση Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Το έργο αφορά στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση έως 37 κτιριακών συγκροτημάτων όπου στεγάζονται Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 134 εκατ. ευρώ. Στις 20/1 υπεγράφη η σύμβαση για την παροχή τεχνικής βοήθειας από το Υπουργείο Εργασίας, τη ΔΥΠΑ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Καταπολέμηση παράνομου εμπορίου/Ενίσχυση ΔΙΜΕΑ

Η δράση αφορά στην ενίσχυση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διακίνησης προϊόντων παράνομου εμπορίου. Για τον σκοπό αυτόν, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται έργα ύψους 16,1 εκατ. ευρώ.

Από αυτά έχουν εγκριθεί παρεμβάσεις 8,7 εκατ. ευρώ και έως τώρα έχουν γίνει τα εξής βήματα:

  • Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για τη ΔΙΜΕΑ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2022 και το νέο σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 762.195 ευρώ.
  • Ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 108.000 ευρώ, για την αγορά και εγκατάσταση 6 προκατασκευασμένων σπιτιών (τύπου isoboxes) που θα χρησιμοποιεί η ΔΙΜΕΑ για τη διενέργεια ελέγχων. Στην τελική φάση είναι ο διαγωνισμός με προϋπολογισμό 466.000 ευρώ, για την προμήθεια 12 ηλεκτροκίνητων οχημάτων και 6 φορτιστών για τις ανάγκες της ΔΙΜΕΑ.
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ.
  • Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια αυτοκινούμενου 3D Scanner για τη διενέργεια ελέγχων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ.
  • Το ίδιο ισχύει και για τον διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη λειτουργία του ΟΠΣ της ΔΙΜΕΑ (προϋπολογισμός: 328.000 ευρώ) και την εκκίνηση του διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού γραφείου για το επιχειρησιακό κέντρο, με προϋπολογισμό 195.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

Χρέη στην Εφορία: Έρχονται «ραβασάκια» και «μαύρες λίστες» για χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες

Κατασκευαστές: Ζητούν παρεμβάσεις για κόστη, προϋπολογισμούς, πόρους RRF, Παραχωρήσεις, Πρότυπες Προτάσεις - Η θεσμική «ατζέντα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider