Lamda Development: Τέλη 2023 το SPV για τους γραφειακούς χώρους – Οι επόμενες κινήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development: Τέλη 2023 το SPV για τους γραφειακούς χώρους – Οι επόμενες κινήσεις
Νωρίτερα φέρει η εισηγμένη το σχήμα ειδικού σκοπού που θα συμπεριλαμβάνει τους γραφειακούς χώρους που αρχικά προβλέπονταν να «φιλοξενούν» Πειραιώς και Eurobank. Έρχονται joint ventures με επενδυτή ή συνεπενδυτές και market test στα πρότυπα των οικιστικών projects. Υψηλό ενδιαφέρον από την αγορά.

Νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό φαίνεται να φέρνει τη δημιουργία SPV για τις γραφειακές αναπτύξεις του Ελληνικού η Lamda Development, ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα και το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η εισηγμένη προσανατολίζεται στο «χτίσιμο» του εν λόγω επενδυτικού σχήματος ειδικού σκοπού έως τα τέλη του 2023, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για το 2024, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr. στα τέλη Φεβρουαρίου από τη στήλη BackStory.

Στο σχήμα τα γραφεία τω τραπεζών

Το εν λόγω σχήμα θα ενοποιήσει αναπτύξεις γραφειακών χώρων στους οποίους εντάσσονται αυτοί που θα καταλάμβαναν τα «κεντρικά» της Τράπεζας Πειραιώς στο Vouliagmenis Mall Complex, όπως πέρυσι είχε αποκαλύψει το insider.gr, αλλά και ο διπλανός πύργος που σχεδίαζε να αναπτύξει η Eurobank για τα δικά της γραφεία. Ως γνωστόν, οι δύο τράπεζες λόγω της ανόδου του κόστους (υλικών κ.α.) επανεξέτασαν τη στάση τους αποφασίζοντας να μην κάνουν το βήμα της καθόδου στο Ελληνικό. Ωστόσο, η Lamda δείχνοντας ευελιξία και έχοντας εισπράξει αρχικό ενδιαφέρον από επιχειρηματικά σχήματα κινήθηκε με διαφοροποιημένο μοντέλο. Το SPV θα συμπεριλάβει τις γραφειακές αναπτύξεις αυτές που προορίζονταν να κατασκευαστούν στο commercial hub στο βόρειο τμήμα της έκτασης ενώ μένει να φανεί αν στο «πακέτο» μπούνε και άλλοι αντίστοιχοι χώροι.

Joint venture με συνεπενδυτή (ή συνεπενδυτές) και market test

Πέραν του SPV, η Lamda θα προχωρήσει σε joint venture με συνεπενδυτή ή συνεπενδυτές (καθώς μπορεί να επιλεγούν παραπάνω του ενός) για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των γραφειακών χώρων, δίχως για την ώρα να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση για τους πιθανούς «μνηστήρες» που θα «αγοράσουν» μέρος των projects. Σημειώνεται ότι ήδη η Lamda έχει συνάψει joint venture με ΤΕΜΕΣ (ξενοδοχειακά), Brook Lane Capital (Πύργος Μικτής Χρήσης), άρα, προωθεί αυτό το μοντέλο με ισχυρούς εταίρους.

Στις κινήσεις της εισηγμένης έχει συμπεριληφθεί προφανώς και η διενέργεια market test για τους γραφειακούς χώρους ώστε να εξακριβωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στο πρότυπο που έχει λειτουργήσει ο όμιλος με τα οικιστικά projects. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το insider.gr αποκάλυψε την πρόθεση της Lamda να φέρει νωρίτερα μια ακόμα κίνηση, αυτή της εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, μένει να φανεί το τελικό timing για τις δύο αυτές κινήσεις.

Ενδιαφέρον για τις αναπτύξεις

Γενικότερα για το μεγάλο project της Lamda στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό υπάρχει ζήτηση για τις αναπτύξεις (π.χ. οικιστικές, εμπορικές). Φαίνεται ότι η επένδυση που προωθεί η εισηγμένη, υπό τον CEO, Οδυσσέα Αθανασίου, έχει προσελκύσει ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς, εν προκειμένω και για τους γραφειακούς χώρους. Φημολογείται μάλιστα ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες από αυτές που συζητούντο αρχικά, καθώς θα υπερκαλύπτουν την αύξηση του κόστους των υλικών και του πληθωρισμού που επηρεάζουν την αγορά τον τελευταίο χρόνο, αντανακλώντας την έντονη ζήτηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η Lamda υπολογίζει σε έσοδα άνω των 1,2 δισ. ευρώ από τα οικιστικά έργα ενώ υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για τους εμπορικούς χώρους (Mall, Riviera Galleria).

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, το 2021, Lamda και Πειραιώς είχαν υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση από την τράπεζα χώρων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ., για μελλοντική μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων διοίκησης στο υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Επίσης, υπήρχε MoU και με την Eurobank βάσει του οποίου θα εξετάζονταν η απόκτηση από την Τράπεζα οικοπέδου (εμβαδού περίπου 18 χιλ τ.μ.), χωροθετημένου εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με σκοπό την ανάπτυξη Πύργου αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι κατασκευαστικές θέλουν να... «ανέβουν στο κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού – Δέλεαρ τα μεγάλα έργα

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

gazzetta
gazzetta reader insider insider