BACKSTORY

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Πειραιώς - Τι θα κρίνει τη χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών - Στόχοι εξαγοράς, μετοχές και μετρητά - Lamda: Η ζήτηση για γραφεία στο Ελληνικό και το SPV

28-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Πειραιώς - Τι θα κρίνει τη χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών - Στόχοι εξαγοράς, μετοχές και μετρητά - Lamda: Η ζήτηση για γραφεία στο Ελληνικό και το SPV
Τράπεζα Πειραιώς

Γιατί ήταν δυνατά τα αποτελέσματα της Πειραιώς

οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ήταν πράγματι πάρα πολύ καλά, όπως θα είναι και όλων των άλλων τραπεζών. Το πού οφείλεται αυτό όλοι το γνωρίζουμε: Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων που επέδρασσε καταλυτικά στην άνοδο των εσόδων από τόκους. Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το 2022 –γι’ αυτά τα αποτελέσματα μιλάμε– είχε πολύ τόκο ως έσοδο και μικρό κόστος ως έξοδο για τις καταθέσεις. Από εδώ και πέρα τα πράγματα κάπως αλλάζουν.

Το κόστος των καταθέσεων αλλάζει

Πάντως αυτός είναι ο επί της ουσίας λόγος που οι τράπεζες στο σύνολό τους κρατούν αντίσταση στα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Και ναι μεν, τα έχουν ανεβάσει αλλά... για μεγάλα ποσά και μεγάλη διάρκεια. Για το επόμενο έτος πάντως έχουν ανεβάσει τις προβλέψεις τους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά το κόστος των καταθέσεων.

Τι θα κρίνει τη χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών

Η πορεία των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Χρηματιστήριο πάει καλά ως και πολύ καλά, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Η συνέχιση όμως αυτής της πορείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον SSM και την απάντηση που θα δώσει σε ό,τι αφορά το μέρισμα στις δύο υποψήφιες τράπεζες: Την Εθνική και τη Eurobank. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε η καλή χρηματιστηριακή πορεία θα συνεχιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση οι ρευστοποιήσεις θα είναι διευρυμένες. Γι’ αυτό άλλωστε και στο εξωτερικό οι τράπεζες έτρεξαν με φόρα... Γιατί διανέμουν υψηλά μερίσματα και κάνουν μεγάλες επιστροφές κεφαλαίου. Βέβαια, ας σημειώσουμε και κάτι ακόμα: πως δεν είναι λίγοι οι διεθνείς οίκοι που υποστηρίζουν ότι όλο και πιο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ισχυρό φετινό ευρωπαϊκό ράλι μετοχών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Ο SSM και οι αφίξεις

Ο SSM αναμένεται να δώσει την απάντησή του στο τέλος του μηνός όταν οι τράπεζες θα δώσουν το κανονικό και το stress σενάριο των κεφαλαιακών τους δεδομένων (ICAAP- Διαδικασία Εσωτερικής Αξιολόγησης Κεφαλαιακής Επάρκειας). Εάν εκεί ο SSM εξακολουθήσει να έχει τις αντιρρήσεις του λόγω αναβαλλόμενης φορολόγησης, τότε τα πράγματα χρηματιστηριακά θα «σκουρύνουν τον χρηματιστηριακό ουρανό» του κλάδου που προς το παρόν δείχνει ανέφελος. Α! Και για να μην ξεχάσω, οι επισκέψεις του επόπτη ξεκινούν από αυτήν την εβδομάδα.

Μετοχές και μετρητά

Κυκλοφορούν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες για μια πρόταση για εισηγμένη που θα περιλαμβάνει μετοχές και μετρητά. Εμένα, επειδή κάπου πάει το μυαλό μου, υποθέτω ότι αυτό θα είναι μια κίνηση που θα επιταχύνει εξελίξεις οι οποίες δεν προχωρούν με τον ρυθμό που προβλεπόταν, για να το πω κομψά. Γενικότερα, πάντως, ακούω για τουλάχιστον τρεις εισηγμένες που έχουν δεχτεί προτάσεις εξαγοράς. Το αν θα τελεσφορήσουν, δεν είμαι σε θέση να σας πω. Οι πιθανότητες πάντως είναι αυξημένες γιατί και λεφτά υπάρχουν και διαθέσεις για πωλήσεις επίσης.

Lamda: Μεγάλη ζήτηση (και) για γραφεία στο Ελληνικό, έρχεται SPV

Από τη στήλη και γενικότερα το insider.gr έχετε διαβάσει αρκετές φορές για το μεγάλο project της Lamda στο Ελληνικό και την ζήτηση που έχουν οι αναπτύξεις της (π.χ. οικιστικές, εμπορικές). Φαίνεται ότι η επένδυση που προωθεί η εισηγμένη, υπό τον CEO, Οδυσσέα Αθανασίου, έχει πέραση σε όλους τους τομείς. Όπως ακούγεται στην αγορά, αυτή αφορά και στα γραφειακά projects. Η ζήτηση για τους γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό είναι τόσο μεγάλη, που αρχίζει να μας θυμίζει τη μεγάλη επιτυχία που είδαμε για τις κατοικίες, οι οποίες σχεδόν έχουν «ξεπουλήσει» κι από τις οποίες η Lamda αναμένει να βάλει στα ταμεία της πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ακούγεται ότι μέχρι τις αρχές του 2024 η Lamda θα δημιουργήσει SPV για όλες τις γραφειακές αναπτύξεις του Ελληνικού, που θα περιλαμβάνει και τον γνωστό πύργο γραφείων της τραπεζικής Eurobank. Φημολογείται μάλιστα ότι οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που συζητούντο αρχικά με την τράπεζα, καθώς θα υπερκαλύπτουν την αύξηση του κόστους των υλικών και του πληθωρισμού που επηρεάζουν την αγορά τον τελευταίο χρόνο, αντανακλώντας την έντονη ζήτηση. Αν μη τι άλλο, κάτι καλό δείχνουν όλα αυτά για την επένδυση και το team της Lamda και των συνεργατών της.

ΧΑ: Η 5μηνη πορεία, οι long και οι «μάρκες από το τραπέζι»

Επειδή οι περισσότεροι ασχολούνται κατά βάση με την ανοδική κίνηση του ΧΑ εντός του 2023, δηλαδή των πρώτων δύο μηνών, διάστημα στο οποίο όντως η αγορά πηγαίνει με υψηλές στροφές (και με 10 ανοδικές εβδομάδες στις 10), η στήλη έρχεται να θυμίσει το εξής. Η πορεία επί της ουσίας εκκίνησε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, άρα ήδη μετράει ο Γενικός Δείκτης 5 μήνες ανόδου (συνολικά). Αν θυμόμαστε καλά ο Γ.Δ. ήταν και κάτω των 790 μονάδων, ενώ πλέον «έγραψε» και άνω των 1.120. Αυτό το σερί προήλθε από την κίνηση τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips τα οποία πολλές φορές έχουμε αναφέρει, μετοχές που έχουν μάλιστα δώσει αποδόσεις κατά πολύ μεγαλύτερες των δεικτών. Δεν τα καταγράφουμε αυτά επειδή υπονοούμε ότι το ράλι τελείωσε. Απλώς, και αναλόγως συνθηκών (διεθνώς αλλά και σε σχέση με τα εγχώρια θέματα), μπορεί κάποια χαρτοφυλάκια να μπούνε στον πειρασμό κάποια στιγμή να «σηκώσουν μάρκες από το τραπέζι». Οπότε, απλώς το αναφέρουμε για να υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά. Και ας μην χρησιμεύσουν.

Η νέα τουριστική επένδυση 81 εκατ. ευρώ στη Μύκονο

Επένδυση άνω των 81 εκατ. ευρώ προωθεί η εταιρεία «DISTINCTION RESORTS» στην εκτός σχεδίου περιοχή «Καλαφάτη – Κάτω Βουνί» στη Μύκονο με σκοπό την ίδρυση νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής ανάπτυξης ανέρχεται σε σχεδόν 10 χιλ. τ.μ., σε συνολική έκταση 5 όμορων οικοπέδων περίπου 80 στρεμμάτων. Μάλιστα, έχει γίνει αίτηση για υπαγωγή της επένδυσης, που θα προσθέσει (όπως αναφέρεται) 250 θέσεις εργασίας, ως «Στρατηγικής». Ο φορέας της επένδυσης αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών Montrerock, που λέγεται ότι έχει σχέσεις και με αραβικά κεφάλαια. Και σίγουρα έχει «χτίσει» από παλιότερα σχέσεις με το νησί με brands όπως Coya, Nammos, πρώην Κensho κ.α. Αυτά μας είπανε, σας τα μεταφέρουμε.

Περί Πλαστικών Θράκης, δωρεάς και ταμπλό

Γράφαμε προ ημερών για το πακέτο μετοχών που «άλλαξε χέρια» στην εισηγμένη Πλαστικά Θράκης και τις απορίες για την τιμή του. Επανερχόμαστε, για να μην είμαστε άδικοι μαζί της και προς αποκατάσταση των πραγμάτων. Στο πλαίσιο των μεταβιβάσεων δωρεών η συνολική αξία κατά τη μεταβίβαση υπολογίζεται με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής, της προηγούμενης συνεδρίασης. Όπως και ενημέρωσε η εταιρεία, μια και αναφερθήκαμε στη μετοχή της ΠΛΑΘ, αυτή πρόσφατα μόλις μέσω μια πλαγιοανοδικής κίνησης βρέθηκε σε υψηλά 6μηνου πάνω από τα 4,6 ευρώ, όπου για την ώρα πάντως σταμάτησε η πορεία καθώς έχασε λίγο έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του 2022 ήταν στα 4 ευρώ περίπου, άρα πρόλαβε να δώσει μια «επίδοση» διψήφια σε ποσοστό, με τα υψηλά 12μήνου να είναι κάπου στα 5,9 ευρώ πέρυσι τέτοια εποχή.

«Αυγατίζουν» τα deals στο real estate

Για την περίπτωση που δεν το παρατηρήσατε, το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας κλάδος έχει την τιμητική του στα deals. Είναι αυτός του real estate. Απ’ όλα έχει το μενού, από τη συμφωνία για το project «SkyLine» (Alpha Bank, Prodea, Premia) και το deal Intracom – Κλουκίνας, έως το πρόσφατο ανάμεσα σε Briq – ICI (δύο ΑΕΕΑΠ που θα συγχωνευθούν» μέχρι κάποιες εξαγορές ακινήτων ή εταιρειών από Prodea, Premia, Trade Estates κ.α. Και αυτά, χωρίς να συνυπολογίζουμε κινήσεις άλλων φορέων (ιδιωτικοποιήσεις κ.α.). Φαίνεται ότι ο τομέας ακινήτων προσελκύει συμφωνίες και προφανώς, επενδυτικό ενδιαφέρον. Για να δούμε και τη συνέχεια.

Οι καραμπόλες για την Αττική Οδό

Για να το έχετε στο μυαλό σας, μέχρι να φτάσουμε στην υποβολή προσφορών για τη νέα 25ετή σύμβαση της Αττικής Οδού (διαγωνισμός ΤΑΙΠΕΔ), όταν αυτές κατατεθούν (λόγω και εκλογών), μπορούν να συμβούν πολλά. Αλλαγές σε κοινοπραξίες, αποχωρήσεις ξένων ομίλων (π.χ. Γάλλων ή άλλων), είσοδος παικτών (που πληρούν όρους), αναζητήσεις εταίρων κ.λπ. Σας τα έχουμε πει και επιμένουμε ότι οι νέες συνθήκες (επιτόκια κ.α.) ενδέχεται να προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις σε διεκδικητές. Όχι μόνο για το ύψος της προσφοράς, αλλά ακόμα και για τη συμμετοχή στην τελική φάση. Τα λέμε με αφορμή κάποια σενάρια που ξανακυλοφόρησαν αυτές τις ημέρες. Αλλά πρέπει να ενημερωθούν και οι λοιποί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

23:39

Ορεστιάδα: Συνελήφθη διακινητής μη νόμιμων μεταναστών

23:17

Χαρδαλιάς: Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το 40% του νέου ΕΣΠΑ της Αττικής

22:51

Γάζα: Τουλάχιστον 37.337 Παλαιστίνιοι νεκροί απ' την έναρξη του πολέμου

22:20

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί της Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

21:48

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπουλου στην Κάσο

21:19

θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος για κλοπές

20:47

Γερμανία: Ρατσιστική επίθεση σε κορίτσια από την Γκάνα

20:18

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς

20:03

Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 19 ξένοι προσκυνητές νεκροί στη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος στη Μέκκα

19:46

Adidas: Εσωτερική έρευνα ύστερα από καταγγελία για δωροδοκία στελεχών της στην Κίνα

19:33

ΕΛΑΣ: Αναζητά πληροφορίες για το τροχαίο με το βυτιοφόρο που πήρε φωτιά στην Αθηνών – Κορίνθου στις 7/6

19:23

Στην εποχή του «Σφάξε με Αγά μου να Αγιάσω» η λειτουργία της αγοράς σιταριού στην Ελλάδα

19:00

Πόρισμα Ντράγκι: Αναβολή για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου - Σκέψεις για γαλλοσουηδικό μοντέλο

18:53

Ανδρουλάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του τη Δευτέρα

18:33

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση σε συγκεντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το Ωδείο Αθηνών για την Συμφωνία των Πρεσπών

17:50

ΗΠΑ: Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων διέσωσε το πλήρωμα του ελληνόκτητου πλοίου Tutor

17:34

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ μετά τη σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Αέριο: Άλμα 30% στην κατανάλωση – Στην παραγωγή ρεύματος το μεγαλύτερο μερίδιο

16:54

Βρετανία: Σαρωτική ήττα των Συντηρητικών δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

16:31

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ψέματα και αθλιότητες

16:16

Novo Nordisk: Στη Γερουσία των ΗΠΑ θα καταθέσει ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας για τις τιμές των Ozempic - Wegovy

15:54

Ελβετία: Δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου για την Ουκρανία

15:33

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

15:25

Νεκρός ανασύρθηκε ένας 86χρονος από πηγάδι στην Ελευσίνα

15:20

Γερμανία: Η αστυνομία του Αμβούργου πυροβόλησε άτομο που απείλησε αστυνομικούς

15:04

Κέρκυρα: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος Αμερικανός στο Μαθράκι

14:49

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της

14:35

CNBC: Ο Τραμπ δεν ξέρει γιατί μιλάει - Το πόρισμα κορυφαίων CEO

14:05

Βουλγαρία: Η κεντρική τράπεζα δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια αξίας 200 εκατομμυρίων λέβα