BACKSTORY

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Πειραιώς - Τι θα κρίνει τη χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών - Στόχοι εξαγοράς, μετοχές και μετρητά - Lamda: Η ζήτηση για γραφεία στο Ελληνικό και το SPV

28-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Πειραιώς - Τι θα κρίνει τη χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών - Στόχοι εξαγοράς, μετοχές και μετρητά - Lamda: Η ζήτηση για γραφεία στο Ελληνικό και το SPV
Τράπεζα Πειραιώς

Γιατί ήταν δυνατά τα αποτελέσματα της Πειραιώς

οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ήταν πράγματι πάρα πολύ καλά, όπως θα είναι και όλων των άλλων τραπεζών. Το πού οφείλεται αυτό όλοι το γνωρίζουμε: Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων που επέδρασσε καταλυτικά στην άνοδο των εσόδων από τόκους. Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το 2022 –γι’ αυτά τα αποτελέσματα μιλάμε– είχε πολύ τόκο ως έσοδο και μικρό κόστος ως έξοδο για τις καταθέσεις. Από εδώ και πέρα τα πράγματα κάπως αλλάζουν.

Το κόστος των καταθέσεων αλλάζει

Πάντως αυτός είναι ο επί της ουσίας λόγος που οι τράπεζες στο σύνολό τους κρατούν αντίσταση στα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Και ναι μεν, τα έχουν ανεβάσει αλλά... για μεγάλα ποσά και μεγάλη διάρκεια. Για το επόμενο έτος πάντως έχουν ανεβάσει τις προβλέψεις τους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά το κόστος των καταθέσεων.

Τι θα κρίνει τη χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών

Η πορεία των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Χρηματιστήριο πάει καλά ως και πολύ καλά, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Η συνέχιση όμως αυτής της πορείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον SSM και την απάντηση που θα δώσει σε ό,τι αφορά το μέρισμα στις δύο υποψήφιες τράπεζες: Την Εθνική και τη Eurobank. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε η καλή χρηματιστηριακή πορεία θα συνεχιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση οι ρευστοποιήσεις θα είναι διευρυμένες. Γι’ αυτό άλλωστε και στο εξωτερικό οι τράπεζες έτρεξαν με φόρα... Γιατί διανέμουν υψηλά μερίσματα και κάνουν μεγάλες επιστροφές κεφαλαίου. Βέβαια, ας σημειώσουμε και κάτι ακόμα: πως δεν είναι λίγοι οι διεθνείς οίκοι που υποστηρίζουν ότι όλο και πιο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ισχυρό φετινό ευρωπαϊκό ράλι μετοχών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Ο SSM και οι αφίξεις

Ο SSM αναμένεται να δώσει την απάντησή του στο τέλος του μηνός όταν οι τράπεζες θα δώσουν το κανονικό και το stress σενάριο των κεφαλαιακών τους δεδομένων (ICAAP- Διαδικασία Εσωτερικής Αξιολόγησης Κεφαλαιακής Επάρκειας). Εάν εκεί ο SSM εξακολουθήσει να έχει τις αντιρρήσεις του λόγω αναβαλλόμενης φορολόγησης, τότε τα πράγματα χρηματιστηριακά θα «σκουρύνουν τον χρηματιστηριακό ουρανό» του κλάδου που προς το παρόν δείχνει ανέφελος. Α! Και για να μην ξεχάσω, οι επισκέψεις του επόπτη ξεκινούν από αυτήν την εβδομάδα.

Μετοχές και μετρητά

Κυκλοφορούν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες για μια πρόταση για εισηγμένη που θα περιλαμβάνει μετοχές και μετρητά. Εμένα, επειδή κάπου πάει το μυαλό μου, υποθέτω ότι αυτό θα είναι μια κίνηση που θα επιταχύνει εξελίξεις οι οποίες δεν προχωρούν με τον ρυθμό που προβλεπόταν, για να το πω κομψά. Γενικότερα, πάντως, ακούω για τουλάχιστον τρεις εισηγμένες που έχουν δεχτεί προτάσεις εξαγοράς. Το αν θα τελεσφορήσουν, δεν είμαι σε θέση να σας πω. Οι πιθανότητες πάντως είναι αυξημένες γιατί και λεφτά υπάρχουν και διαθέσεις για πωλήσεις επίσης.

Lamda: Μεγάλη ζήτηση (και) για γραφεία στο Ελληνικό, έρχεται SPV

Από τη στήλη και γενικότερα το insider.gr έχετε διαβάσει αρκετές φορές για το μεγάλο project της Lamda στο Ελληνικό και την ζήτηση που έχουν οι αναπτύξεις της (π.χ. οικιστικές, εμπορικές). Φαίνεται ότι η επένδυση που προωθεί η εισηγμένη, υπό τον CEO, Οδυσσέα Αθανασίου, έχει πέραση σε όλους τους τομείς. Όπως ακούγεται στην αγορά, αυτή αφορά και στα γραφειακά projects. Η ζήτηση για τους γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό είναι τόσο μεγάλη, που αρχίζει να μας θυμίζει τη μεγάλη επιτυχία που είδαμε για τις κατοικίες, οι οποίες σχεδόν έχουν «ξεπουλήσει» κι από τις οποίες η Lamda αναμένει να βάλει στα ταμεία της πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ακούγεται ότι μέχρι τις αρχές του 2024 η Lamda θα δημιουργήσει SPV για όλες τις γραφειακές αναπτύξεις του Ελληνικού, που θα περιλαμβάνει και τον γνωστό πύργο γραφείων της τραπεζικής Eurobank. Φημολογείται μάλιστα ότι οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές που συζητούντο αρχικά με την τράπεζα, καθώς θα υπερκαλύπτουν την αύξηση του κόστους των υλικών και του πληθωρισμού που επηρεάζουν την αγορά τον τελευταίο χρόνο, αντανακλώντας την έντονη ζήτηση. Αν μη τι άλλο, κάτι καλό δείχνουν όλα αυτά για την επένδυση και το team της Lamda και των συνεργατών της.

ΧΑ: Η 5μηνη πορεία, οι long και οι «μάρκες από το τραπέζι»

Επειδή οι περισσότεροι ασχολούνται κατά βάση με την ανοδική κίνηση του ΧΑ εντός του 2023, δηλαδή των πρώτων δύο μηνών, διάστημα στο οποίο όντως η αγορά πηγαίνει με υψηλές στροφές (και με 10 ανοδικές εβδομάδες στις 10), η στήλη έρχεται να θυμίσει το εξής. Η πορεία επί της ουσίας εκκίνησε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, άρα ήδη μετράει ο Γενικός Δείκτης 5 μήνες ανόδου (συνολικά). Αν θυμόμαστε καλά ο Γ.Δ. ήταν και κάτω των 790 μονάδων, ενώ πλέον «έγραψε» και άνω των 1.120. Αυτό το σερί προήλθε από την κίνηση τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips τα οποία πολλές φορές έχουμε αναφέρει, μετοχές που έχουν μάλιστα δώσει αποδόσεις κατά πολύ μεγαλύτερες των δεικτών. Δεν τα καταγράφουμε αυτά επειδή υπονοούμε ότι το ράλι τελείωσε. Απλώς, και αναλόγως συνθηκών (διεθνώς αλλά και σε σχέση με τα εγχώρια θέματα), μπορεί κάποια χαρτοφυλάκια να μπούνε στον πειρασμό κάποια στιγμή να «σηκώσουν μάρκες από το τραπέζι». Οπότε, απλώς το αναφέρουμε για να υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά. Και ας μην χρησιμεύσουν.

Η νέα τουριστική επένδυση 81 εκατ. ευρώ στη Μύκονο

Επένδυση άνω των 81 εκατ. ευρώ προωθεί η εταιρεία «DISTINCTION RESORTS» στην εκτός σχεδίου περιοχή «Καλαφάτη – Κάτω Βουνί» στη Μύκονο με σκοπό την ίδρυση νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής ανάπτυξης ανέρχεται σε σχεδόν 10 χιλ. τ.μ., σε συνολική έκταση 5 όμορων οικοπέδων περίπου 80 στρεμμάτων. Μάλιστα, έχει γίνει αίτηση για υπαγωγή της επένδυσης, που θα προσθέσει (όπως αναφέρεται) 250 θέσεις εργασίας, ως «Στρατηγικής». Ο φορέας της επένδυσης αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών Montrerock, που λέγεται ότι έχει σχέσεις και με αραβικά κεφάλαια. Και σίγουρα έχει «χτίσει» από παλιότερα σχέσεις με το νησί με brands όπως Coya, Nammos, πρώην Κensho κ.α. Αυτά μας είπανε, σας τα μεταφέρουμε.

Περί Πλαστικών Θράκης, δωρεάς και ταμπλό

Γράφαμε προ ημερών για το πακέτο μετοχών που «άλλαξε χέρια» στην εισηγμένη Πλαστικά Θράκης και τις απορίες για την τιμή του. Επανερχόμαστε, για να μην είμαστε άδικοι μαζί της και προς αποκατάσταση των πραγμάτων. Στο πλαίσιο των μεταβιβάσεων δωρεών η συνολική αξία κατά τη μεταβίβαση υπολογίζεται με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής, της προηγούμενης συνεδρίασης. Όπως και ενημέρωσε η εταιρεία, μια και αναφερθήκαμε στη μετοχή της ΠΛΑΘ, αυτή πρόσφατα μόλις μέσω μια πλαγιοανοδικής κίνησης βρέθηκε σε υψηλά 6μηνου πάνω από τα 4,6 ευρώ, όπου για την ώρα πάντως σταμάτησε η πορεία καθώς έχασε λίγο έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του 2022 ήταν στα 4 ευρώ περίπου, άρα πρόλαβε να δώσει μια «επίδοση» διψήφια σε ποσοστό, με τα υψηλά 12μήνου να είναι κάπου στα 5,9 ευρώ πέρυσι τέτοια εποχή.

«Αυγατίζουν» τα deals στο real estate

Για την περίπτωση που δεν το παρατηρήσατε, το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας κλάδος έχει την τιμητική του στα deals. Είναι αυτός του real estate. Απ’ όλα έχει το μενού, από τη συμφωνία για το project «SkyLine» (Alpha Bank, Prodea, Premia) και το deal Intracom – Κλουκίνας, έως το πρόσφατο ανάμεσα σε Briq – ICI (δύο ΑΕΕΑΠ που θα συγχωνευθούν» μέχρι κάποιες εξαγορές ακινήτων ή εταιρειών από Prodea, Premia, Trade Estates κ.α. Και αυτά, χωρίς να συνυπολογίζουμε κινήσεις άλλων φορέων (ιδιωτικοποιήσεις κ.α.). Φαίνεται ότι ο τομέας ακινήτων προσελκύει συμφωνίες και προφανώς, επενδυτικό ενδιαφέρον. Για να δούμε και τη συνέχεια.

Οι καραμπόλες για την Αττική Οδό

Για να το έχετε στο μυαλό σας, μέχρι να φτάσουμε στην υποβολή προσφορών για τη νέα 25ετή σύμβαση της Αττικής Οδού (διαγωνισμός ΤΑΙΠΕΔ), όταν αυτές κατατεθούν (λόγω και εκλογών), μπορούν να συμβούν πολλά. Αλλαγές σε κοινοπραξίες, αποχωρήσεις ξένων ομίλων (π.χ. Γάλλων ή άλλων), είσοδος παικτών (που πληρούν όρους), αναζητήσεις εταίρων κ.λπ. Σας τα έχουμε πει και επιμένουμε ότι οι νέες συνθήκες (επιτόκια κ.α.) ενδέχεται να προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις σε διεκδικητές. Όχι μόνο για το ύψος της προσφοράς, αλλά ακόμα και για τη συμμετοχή στην τελική φάση. Τα λέμε με αφορμή κάποια σενάρια που ξανακυλοφόρησαν αυτές τις ημέρες. Αλλά πρέπει να ενημερωθούν και οι λοιποί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο