Κοινωνική κατοικία: Ξεκινά το νέο project ανακαινίσεων αναξιοποίητων ακινήτων του Δημοσίου - Πού θα παραχωρηθούν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνική κατοικία: Ξεκινά το νέο project ανακαινίσεων αναξιοποίητων ακινήτων του Δημοσίου - Πού θα παραχωρηθούν
Στόχος της δράσης είναι να επιτραπεί σε αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία, καλύπτοντας -μεταξύ άλλων- το κόστος ανακαίνισής τους.

«Γκαζώνει» μετά τις εκλογές η δράση της «κοινωνικής κατοικίας» για ευάλωτες ομάδες, που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης (Πρόγραμμα «Σπίτι μου»).

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και προβλέπει σε πρώτη φάση την ανακαίνιση 70 διαμερισμάτων στον δήμο Αθηναίων και 30 στον δήμο Θεσσαλονίκης, στα οποία θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, με κριτήρια που θα καθοριστούν έως το τέλος του έτους.

Στόχος της δράσης είναι να επιτραπεί σε αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία, καλύπτοντας -μεταξύ άλλων- το κόστος ανακαίνισης των σπιτιών και αποκατάστασης τυχόν φθορών που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαμονής των ωφελουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, προτεραιότητα έχουν τα ακίνητα (μεμονωμένα διαμερίσματα ή κτίρια) ιδιοκτησίας του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Κοινωφελή Ιδρύματα κλπ). Στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί το σύνολο των διαμερισμάτων από το δημοτικό και δημόσιο κτιριακών απόθεμα, θα επιλεχθούν ακίνητα ιδιοκτησίας ιδιωτών, οι οποίοι θα επιλεχθούν με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την επιλογή των διαμερισμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αποτελεί η δωρεάν παραχώρησή τους στον αντίστοιχο φορέα υλοποίησης, ο οποίος θα τα ανακαινίσει και θα τα διαμορφώσει, με σκοπό να καταστούν κατάλληλα για κατοίκηση και συγχρόνως να αναβαθμιστούν ενεργειακά ώστε να συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα

Η αξιολόγηση και η επιλογή των κατοικιών θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, η ανακαίνιση των σπιτιών και η επιλογή των ωφελουμένων προγραμματίζεται για το 2024, ενώ η κατοίκησή τους από το 2025.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Ιούνιος 2023: Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων και των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος κοινωνικής κατοικίας - Καταγραφή ιδιωτικού και δημοσίου αποθέματος κατοικιών.

Ιανουάριος 2024: Έναρξη ανακαίνισης των διαμερισμάτων κοινωνικής στέγασης.

Οκτώβριος 2024: Ολοκλήρωση της ανακαίνισης των διαμερισμάτων κοινωνικής στέγασης.

Νοέμβριος 2024: . Επιλογή των ωφελούμενων.

Μάρτιος 2025: Στέγαση των ωφελούμενων.

Τρέχει το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ξεπέρασαν τις 2.000 οι εγκρίσεις για δάνεια του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» για τους νέους και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με επιδοτούμενο δάνειο από την ΔΥΠΑ.

Μέσα σε διάστημα επτά εβδομάδων, από 3 Απριλίου μέχρι 22 Μαΐου:

  • Υποβλήθηκαν συνολικά 31.506 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 13.632, δηλαδή πάνω από 4 στις 10 (43%)
  • Από τις 13.632 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 9.414, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), με μέσο όρο ποσού προέγκρισης 112.083€, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
  • Από τις 9.414 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 2.071 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%), καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.835€
  • Συνολικά, για τα 2.071 εγκεκριμένα δάνεια έχουν δεσμευθεί 162.834.221€, δηλαδή το 43% της αρχικής χρηματοδότησης των 375.000.000€ της ΔΥΠΑ
  • Το 70% των εγκεκριμένων δανείων αφορά δανειολήπτες με εισόδημα 12.000€ έως 24.000€ και το 15% δανειολήπτες με εισόδημα έως 12.000€, ενώ το 64% αφορά ζευγάρια
  • Το 37% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 7% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σπίτι μου»: Εγκρίθηκαν τα πρώτα 1.442 δάνεια σε νέους- Πότε θα αποδεσμευτούν τα επόμενα 500 εκατ. ευρώ

«Σπίτι μου»: Διπλάσιοι δικαιούχοι και ελαστικότερα όρια μετά τις εκλογές - Έρχεται και η κοινωνική αντιπαροχή

Κοινωνική αντιπαροχή: Πού θα χτιστούν τα πρώτα σπίτια για την στέγαση των νέων - Πώς θα επιλεγούν οι ανάδοχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider