Η Κίνα ζητά από τις τράπεζες να «διώξουν» τις καταθέσεις, με νέες μειώσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα ζητά από τις τράπεζες να «διώξουν» τις καταθέσεις, με νέες μειώσεις επιτοκίων
Οι αποταμιεύσεις των κινεζικών νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 9,9 τρισ. γιουάν για το α' τρίμηνο του 2023, ενώ για το σύνολο του 2022 έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 17,8 τρισ.

Η κυβέρνηση της Κίνας ασκεί πιέσεις στις τράπεζες της χώρας για να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων τους ώστε να τονώσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και καθώς οι κινεζικές τράπεζες έχουν μαζέψει μεγάλο ποσό σε αποταμιεύσεις λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, άτομα που αποφασίζουν για τον «αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιτοκίων» της Κίνας συνεδρίασαν τον Απρίλιο και τους ζητήθηκε να χαμηλώσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν θέτει απευθείας τα επιτόκια των τραπεζών αλλά εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές μέσω του μηχανισμού που ισχύει για τις μεγάλες και μικρές τράπεζες της χώρας. Η «γραμμή» από την κεντρική τράπεζα έρχεται καθώς οι τράπεζες της χώρας έχουν συσσωρεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και καθώς το Πεκίνο προχωρά από τον Δεκέμβριο του 2022 σε μέτρα για τη άρση των περιορισμών και των lockdown, με στόχο την επαναφορά της οικονομίας στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Άτομο με γνώση των συζητήσεων είπε στο Reuters πως «το μήνυμα στις τράπεζες είναι ότι πρέπει να μειώσουΝ συλλογικά τα επιτόκια καταθέσεων. Υπάρχει διάχυση χρημάτων στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ποιο είναι το νόημα εάν οι πολίτες φυλούν το κάθε τους σεντ αντί να επενδύουν ή να προχωρούν σε δαπάνες;» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι αποταμιεύσεις των κινεζικών νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 9,9 τρισ. γιουάν για το α' τρίμηνο του 2023, ενώ για το σύνολο του 2022 έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 17,8 τρισ. γιουάν. Επιπλέον, το περιθώριο κέρδους των κινεζικών τραπεζών, διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,91% για το δ' τρίμνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EY: Φορολογία, η κορυφαία ανησυχία για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως

Ifo: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Απρίλιο - Κανένας αντίκτυπος από την τραπεζική κρίση

Credit Suisse: «Ακόμα και οι καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες μπορούν να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών» προειδοποιεί αξιωματούχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider