Ευρωζώνη: Αναπάντεχη επιτάχυνση στην οικονομική δραστηριότητα τον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Αναπάντεχη επιτάχυνση στην οικονομική δραστηριότητα τον Μάρτιο
Η ισχυρή ζήτηση δείχνει ότι οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν όλες τις παραγγελίες τους για πρώτη φορά από τον Ιούνιο με τον δείκτη ανεκτέλεστων εργασιών να αυξάνεται στο 50,1 από 49,5.

Αναπάντεχη επιτάχυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο με κινητήριο μοχλό τις ισχυρές δαπάνες για υπηρεσίες, με την μειωμένη ζήτηση για μεταποιημένα αγαθά, ωστόσο, να επιβαρύνει ακόμα την φάση επιβράδυνσης στην οποία έχουν μπει τα ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της S&P Global, ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών στις 54,1 μονάδες από τις 52 του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση ενώ η πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για οριακή υποχώρηση στις 51,9 μονάδες.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανανεωμένα σημάδια ζωής καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη. Η μέτρηση της έρευνας είναι συνεπής με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το α’ τρίμηνο και ισοδυναμεί με περαιτέρω επιτάχυνση κατά 0,5% μόνο τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

Η ισχυρή ζήτηση δείχνει ότι οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν όλες τις παραγγελίες τους για πρώτη φορά από τον Ιούνιο με τον δείκτη ανεκτέλεστων εργασιών να αυξάνεται στο 50,1 από 49,5.

Ακόμα ισχυρότερη ήταν βελτίωση στον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, ο οποίος «σκαρφάλωσε» στις 55,6 μονάδες τον Μάρτιο από τις 52,7 του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση για υποχώρηση στις 52,5.

Για να καλύψουν την αυξημένη δραστηριότητα οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2022 με τον δείκτη απασχόλησης, που αναπήδησε στις 54,3 μονάδες από τις 51,9.

Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε βαθύτερα σε πεδίο συρρίκνωσης, στις 47,1 μονάδες από τις 48,5 του Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας την πρόβλεψη οικονομολόγων για ήπια ενίσχυση στις 49.

Εντωμεταξύ, ο δείκτης που καταγράφει την παραγωγή και ενσωματώνεται στον σύνθετο PMI, έπεσε οριακά σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας στις 49,9 μονάδες από τις 50,1.

Σημειώνεται πάντως ότι η βελτίωση στην εικόνα των εφοδιαστικών αλυσίδων σήμανε την πρώτη μείωση του κόστος πρώτων υλών από τον Ιούνιο του 2020 εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους εισροών διολίσθησε στις 46,4 μονάδες από τις 50,9.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γερμανία, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε για β’ συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών που αντιστάθμισε την πτώση της μεταποίησης.

Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI αυξήθηκε στις 52,6 μονάδες τον Μάρτιο από τις 50,7 του Φεβρουαρίου έναντι εκτιμήσεων για 51.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

TUI: ΑΜΚ ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή την δημόσια αρωγή λόγω πανδημίας

«Σείεται» η Deutsche Bank: Εκτοξεύτηκαν τα CDS, βυθίζεται η μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider