Έρευνα Κάπα Research για την αγορά καφέ στην Ελλάδα: Αυξημένες οι τιμές για το 93% των καταναλωτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Κάπα Research για την αγορά καφέ στην Ελλάδα: Αυξημένες οι τιμές για το 93% των καταναλωτών
Η Ελληνική Ένωση Καφέ σας παρουσιάζει την Β’ Ενότητα της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της η εταιρεία ερευνών, Κάπα Research, με τίτλο: «Η αγορά καφέ στην Ελλάδα».

Αυξημένες θεωρεί τις τιμές του καφέ το 93% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το Β' μέρος της έρευνας με τίτλο: «Η αγορά καφέ στην Ελλάδα» που διενήργησε η εταιρεία ερευνών, Κάπα Research για λογαριασμό της Ελληνική Ένωση Καφέ.

Ταυτόχρονα, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος που αποτελεί την καθημερινή τους συνήθεια.

Η έρευνα της Κάπα Research αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τη σχέση του Έλληνα καταναλωτή με τον καφέ σε πανελλαδικό δείγμα ερωτηθέντων με αντιπροσωπευτική αναλογία επί του συνολικού πληθυσμού, ενώ είχε προηγηθεί το πρώτο μέρος αυτής με τίτλο: «Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή καφέ».

Μέσα από τη δεύτερη ενότητα της έρευνας, αναδεικνύονται ευρήματα που σχετίζονται με τις μεταβολές που έχουν καταγραφεί στην κατανάλωση το τελευταίο διάστημα λόγω της ακρίβειας σε βασικά αγαθά. Επίσης, καταγράφονται οι μεταβολές στην κατανάλωση καφέ μετά την πανδημία, αλλά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το σημείο αγοράς (εστίαση – σούπερ μάρκετ).

Σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση των τιμών στον καφέ, όσοι καταναλώνουν καφέ (σ.σ. το 95% των ερωτηθέντων) εκτιμούν ότι η τιμή του το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί. Το συνολικό ποσοστό εκείνων που απαντούν ότι η τιμή έχει αυξηθεί είναι 93% και καταμερίζεται σε ποσοστό 75% εκείνων που απαντούν ότι μετά βεβαιότητας έχει αυξηθεί και στο 18% εκείνων που απαντούν ότι μάλλον έχει αυξηθεί.

Ως προς την επίδραση των ανατιμήσεων στην έξοδο για καφέ, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές καφέ (54%) απαντούν ότι έχουν περιορίσει τις εξόδους τους εξαιτίας του γενικότερου κλίματος ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ το 45% από αυτούς αναφέρει ότι δεν έχει περιορίσει τις εξόδους παρά το γενικότερο κλίμα αυξήσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση των ερωτηθέντων αναφορικά με το εάν θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ. Το 80% απαντά ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο ειδικός φόρος, με το 66% από αυτούς να τοποθετούνται λέγοντας «σίγουρα όχι» και το 14% αναφέρει ότι «μάλλον όχι», καθώς θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος που αποτελεί την καθημερινή τους συνήθεια.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ποσοτική έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για την Ελληνική Ένωση Καφέ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων στις 13 περιφέρειες της χώρας στο διάστημα 17 έως και 24 Ιανουαρίου. Σε αυτήν συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά 61% (611 άτομα) με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και κατά 39% (392 άτομα) με βάση ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω του ειδικά διαμορφωμένου online πάνελ της Κάπα Research.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στους παγκόσμιους πρωταθλητές η Ελλάδα στην κατανάλωση καφέ

Καφέ με… ελαιόλαδο λανσάρει η Starbucks

Δεν κάνει χωρίς καφέ ο Έλληνας – Πάνω από ένας στους δύο καταναλωτές δεν έχει σκεφτεί ποτέ να τον κόψει

gazzetta
gazzetta reader insider insider