Credit Suisse: 13.500 δολάρια, ο «λογαριασμός» της διάσωσης για κάθε Ελβετό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: 13.500 δολάρια, ο «λογαριασμός» της διάσωσης για κάθε Ελβετό
Χιλιάδες ελβετικά φράγκα θα κοστίσει σε κάθε Ελβετό πολίτη η διάσωση της Credit Suisse, καθώς ο συνολικός λογαριασμός για την αποκατάσταση της φήμης της θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια. 

Χιλιάδες ελβετικά φράγκα θα κοστίσει σε κάθε Ελβετό πολίτη η διάσωση της Credit Suisse, καθώς ο συνολικός λογαριασμός για την αποκατάσταση της φήμης της θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια.

Η έκθεση των φορολογουμένων πολιτών στη διάσωση της Credit Suisse ανέρχεται σε 109 δισ. ελβετικά φράγκα ή σε 12.500 ελβετικά φράγκα (13.500 δολ.) ανά άτομο. Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς του Bloomberg, βάσει και της συμφωνίας που ανακοινώθηκε για την εξαγορά της πολύπαθης ελβετικής τράπεζας από την UBS.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας έχει δεσμευτεί για έως και 109 δισ. ελβετικά φράγκα - βάρος που πέφτει μοιραία στις πλάτες 8,7 δισεκατομμυρίων πολιτών.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αναλαμβάνει «γραμμή ρευστότητας» ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων.

Το συνολικό ποσό των 209 δισ. ελβετικών φράγκων ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας και υπερβαίνει τις συνολικές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη το 2021.

Συνεπώς, το τίμημα για τη μεγαλύτερη διάσωση εταιρείας στην Ελβετία θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε τρεις φορές τη διάσωση της UBS (60 δισ. ελβετικά φράγκα) το 2008.

Οι εξελίξεις «πυροδότησαν» κύμα οργής και διαμαρτυρίες στην Ελβετία. Χθες, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse , φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας αυγά στο κτίριο.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας συμφώνησε να αλλάξει τη νομοθεσία, προκειμένου να παρακάμψει την έγκριση της συμφωνίας από τους μετόχους.

Εντούτοις, ειδικοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι μικρές οι πιθανότητες η τελική τιμή να φθάσει τα όρια που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, καθώς το κόστος ενδεχόμενης αδράνειας απέναντι στην κρίση, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η UBS έλαβε 6 δισ. ελβετικά φράγκα από την κυβέρνηση και διαχώρισε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία 54 δισ. φράγκων προς ένα ταμείο που στηριζόταν από την κεντρική τράπεζα.

Αν και η κυβέρνηση επέβαλε νέους κανονισμούς για τις «too big to fail» τράπεζες, μετά την κρίση του 2008, η νομοθεσία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη σειρά σκανδάλων και κακοδιαχείρισης που τελικά κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Credit Suisse.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Υποβάθμισε τις προοπτικές της UBS σε αρνητικές μετά το deal εξαγοράς της Credit Suisse

Ποιοι «κάηκαν» από την κατάρρευση της Credit Suisse - Τι σηματοδοτεί ο μηδενισμός των AT1

Credit Suisse - UBS: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί ηττημένοι από το deal εξαγοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider