«Εφιάλτης» 11 ημερών: Το χρονικό για το πώς «γονάτισαν» 4+1 τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εφιάλτης» 11 ημερών: Το χρονικό για το πώς «γονάτισαν» 4+1 τράπεζες
Από τo «κανόνι» της Silvergate, το «λουκέτο» στη SVB και την κατάρρευση της Signature Bank, μέχρι τον γάμο της Credit Suisse και την «ημιθανή» First Republic Bank. Τι προηγήθηκε.

Οι επενδυτές έχουν μείνει άναυδοι από την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν τέσσερις τράπεζες – και μία παραπαίει καθώς, ενώ οι πτωχεύσεις έγιναν σε διάστημα μόλις 11 ημερών, τα σενάρια που τις οδήγησαν στην πτώση ήταν το καθένα μοναδικό.

Το Bloomberg παρουσιάζει την εξέλιξη της αναταραχής και πώς ανταποκρίθηκαν οι ρυθμιστικές αρχές, εν μέσω φόβων ότι η τραπεζική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί.

Silvergate

Η Silvergate ήταν η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε, εξαιτίας της έκθεσής της στην κατάρρευση της αγοράς crypto. Με την εξουσιοδότηση της Fed, η FDIC είχε προσπαθήσει να παρέμβει, συζητώντας με τη διοίκηση τρόπους για να αποφευχθεί το λουκέτο, ωστόσο η εταιρεία με έδρα τη Λα Τζόλα της Καλιφόρνια δεν μπόρεσε να ανακάμψει εν μέσω ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές και μιας ποινικής έρευνας για απάτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις συναλλαγές με τους έκπτωτους γίγαντες κρυπτογράφησης FTX και Alameda Research του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.

Αν και δεν εντοπίστηκε καμία παράβαση, τα «δεινά» της Silvergate γιγαντώθηκαν καθώς η τράπεζα πούλησε περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να καλύψει τις αναλήψεις από τους τρομαγμένους πελάτες της. Στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να ρευστοποιήσει την τράπεζά της.

Silicon Valley Bank

Μετά το πρώτο «κανόνι», στο «μικροσκόπιο» πέρασε η Silicon Valley Bank, που δραστηριοπιούνταν κυρίως τον τομέα των τεχνολογικών startups. Χωρίς κρυπτονομίσματα ή σκάνδαλα, κλήθηκε να καλύψει μια τρύπα στον ισολογισμό της από την έκθεση στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, μόλις ανακοίνωσε το σχέδιο για άντληση 2,25 δισ. δολαρίων από τις αγορές μέσω έκδοσης μετοχών, οι καταθέτες πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι μετοχές της βυθίστηκαν κατά 60% την επόμενη μέρα και η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της FDIC. Όταν η ομοσπονδιακή αρχή δεν μπόρεσε να της βρει αγοραστή, αποφάσισε τη διάλυσή της και την ασφάλιση του συνόλου των καταθέσεών της.

Η First Citizens BancShares., ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές αποτυχημένων πιστωτών στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να ελπίζει να συνάψει συμφωνία για το σύνολο της SVB.

Signature Bank

Σειρά πήρε η Signature Bank, που κατέστη η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου, καθώς πελάτες απέσυραν το 20% των καταθέσεων. Η πτώση της Silvergate τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε αφήσει τους πελάτες να διστάζουν να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στην Signature Bank, παρά την πολύ μικρότερη έκθεσή της σε κρυπτονομίσματα. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχασαν την πίστη τους στην ηγεσία της τράπεζας και ανέλαβαν τον έλεγχο. Τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους ανασφάλιστους πελάτες δόθηκε πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους.

Τελικά, τις καταθέσεις της Signature Bank και ορισμένα από τα δάνειά της ανέλαβε η Flagstar Bank που συμφώνησε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια, από την FDIC. Ανέλαβε επίσης υποχρεώσεις περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις. Τα υποκαταστήματα της Signature θα λειτουργούν πλέον με το σήμα Flagstar.

Credit Suisse

Η Credit Suisse γονάτισε την Κυριακή όταν Ελβετοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν σε συμφωνία με την UBS για εξαγορά 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,2 δισ. δολαρίων) με στόχο την αποφυγή μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η μόνη άλλη επιλογή που εξετάστηκε ήταν η πλήρης ή μερική εθνικοποίηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της 7ης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο, Ούλριχ Κέρνερ προσέγγισε μαζικά τους πελάτες, οι οποίοι είχαν αντλήσει ένα άνευ προηγουμένου ποσό κεφαλαίων από την Credit Suisse πέρυσι. Η προσπάθεια τελικά δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει πολλαπλά σκάνδαλα και απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συναλλαγές της. Ο πανικός, που είχε ήδη προκληθεί από τρεις τραπεζικές καταρρεύσεις στις ΗΠΑ, μεταδόθηκε στην Ευρώπη και εντάθηκε όταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επενδύσει πλέον σε αυτήν.

First Republic Bank

Τέλος, η First Republic Bank έπεσε θύμα της ίδιας φυγής πελατών που τελικά βύθισε τρεις από τους αντιπάλους της στις ΗΠΑ, με μια εκτίμηση των πιθανών εκροών καταθέσεων να τοποθετεί το ποσό στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έντεκα δανειστές των ΗΠΑ προσπάθησαν να στηρίξουν την First Republic Bank με καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της ελίτ της τεχνολογίας και άλλων κροίσων, έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω πολλαπλών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών για τις επιπτώσεις από την Sillicon Valley Bank

Η προσοχή τώρα στη Fed μετά τη διάσωση της Credit Suisse

Credit Suisse: «Όπου φύγει φύγει» το προσωπικό - Μαζικές αιτήσεις για πρόσληψη σε ανταγωνιστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider