Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης «για να μην προκληθεί πανικός στις αγορές»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης «για να μην προκληθεί πανικός στις αγορές»
Η αποφυγή του πανικού στις αγορές από μία απότομη «στροφή» ήταν το βασικό κριτήριο της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50% σύμφωνα με το Bloomberg.

Tην άποψη πως εάν η ΕΚΤ έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, το αποτέλεσμα θα ήταν να προκληθεί πανικός στους επενδυτές συμμερίζονται άτομα με γνώσεις επί των συνομιλιών που μίλησαν στο Bloomberg.

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συναντήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, διάφοροι traders έψαχναν να ανακαλύψουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα όπως αυτά που έπληξαν την Credit Suisse και την Silicon Valley Bank. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος είχε ήδη προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Πάντως, ενώ η ΕΚΤ φρόντισε να αφαιρέσει από την επίσημη ανακοίνωσή της κάθε αναφορά για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων της, η συζήτηση για την ανάγκη νέων αυξήσεων για την μείωση του πληθωρισμού, παραμένει ζωντανή και θα συνεχιστεί μόλις υποχωρήσει η αναταραχή στην αγορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αρκετά «γεράκια» εξακολουθούν να βλέπουν το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πολύ πάνω από το 3%, εστιάζοντας στην δήλωση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ «έχει περισσότερο έδαφος να καλύψει».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει επίσημο σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα.

Πλέον, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο εύρος του 3,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης στο 3,75% με ισχύ από τις 22 Μαρτίου. Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα υπογραμμίζει τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένει ο πληθωρισμός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με το διοικητικό συμβούλιο να τονίζει πως η νέα αύξηση αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του για την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η τεράστια επιείκεια για την Credit Suisse - Η απομάκρυνση από το ταμείο και οι εκλογές - Inform Λύκος: Και μετά τη διασυνοριακή συγχώνευση τι;

Credit Suisse: Υποβάθμιση από DBRS στη σκιά της κρίσης

Bloomberg: Αντίθετες οι UBS - Credit Suisse σε μια «αναγκαστική συγχώνευση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider