ΑΑΔΕ: Ψηφιακός εκσυγχρονισμός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Ψηφιακός εκσυγχρονισμός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Σκοπός του έργου, ύψους 40,19 εκατ. ευρώ, είναι η ψηφιοποίηση και παράλληλα η δραστική μείωση του όγκου του υφιστάμενου φυσικού αρχείου της ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού της. Πόροι 32,41 εκατ. ευρώ από το RRF.

Την ένταξη του έργου με τίτλο «Ψηφιοποίηση του αρχείου υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αφορά στην ψηφιοποίηση μέρους του φυσικού (έγχαρτου) αρχείου υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, υπέγραψε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μετά την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου και τη θετική αξιολόγηση της ΕΥΣΤΑ (ειδική υπηρεσία συντονισμού) επί της πληρότητας των στοιχείων του έργου.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 40.197.155,64 ευρώ. Η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) ανέρχεται σε 32.417.061 ευρώ (τα υπόλοιπα 7.780.094,64 ευρώ αφορούν σε εθνικό ΠΔΕ – ΦΠΑ).

Σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου είναι η ψηφιοποίηση και παράλληλα η δραστική μείωση του όγκου του υφιστάμενου φυσικού αρχείου της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ, να επιτευχθούν οι ακόλουθες επιδιώξεις:

  • Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη (ταχύτερα, και εξ αποστάσεως).
  • Ευκολότερη πρόσβαση σε αρχεία, ευκολότερη και αποτελεσματικότερη αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών, ταυτόχρονα από διαφορετικούς χρήστες, χάρη στην άρση των χωρικών ή και χρονικών περιορισμών που αφορούν στη χρήση του αρχείου.
  • Εξοικονόμηση χώρου.
  • Εξοικονόμηση κόστους (κόστος ανθρωποχρόνου του προσωπικού, κόστος ενοικίασης περιττών και πιθανώς ακατάλληλων χώρων γραφείου και αποθηκών, κόστος εκτυπώσεων, κόστος αναλωσίμων φωτοτυπικών μηχανημάτων, κ.ά.).
  • Μείωση του διοικητικού φόρτου και αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού χάρη στη βελτίωση εσωτερικών διαδικασιών (π.χ. εργασίες ελέγχων κ.ά.).
  • Διαφάνεια, με ιχνηλασιμότητα όλων των κινήσεων που αφορούν στην ανάκτηση της πληροφορίας.
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο περιβάλλον των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
  • Τήρηση κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.
  • Ασφάλεια της πληροφορίας (της διατήρησης και της εμπιστευτικότητάς της).
  • Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος με εξοικονόμηση χαρτιού.

Οι ζητούμενες υπηρεσίες του έργου περιλαμβάνουν μελέτες, εργασίες ψηφιοποίησης και διαχείρισης του ψηφιοποιημένου αρχείου.

Ειδικότερα:

  • Μελέτη απαιτήσεων ψηφιοποίησης ανά ψηφιοποιούμενη κατηγορία εγγράφων.
  • Οργάνωση, χρονοπρογραμματισμός και σάρωση εγγράφων των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
  • Ενεργοποίηση μηχανισμού αντλήσεως/εισαγωγής στοιχείων δεικτοδότησης φακέλων (π.χ. φορολογικών υποθέσεων).
  • Εισαγωγή ψηφιακών φακέλων σε κατάλληλο σύστημα ψηφιακής αρχειοθέτησης (digital archiving).

Διαβάστε ακόμα: «Σπίτι μου»: Η χαρτογράφηση των διαθέσιμων ακινήτων, έως 150.000 και 200.000 ευρώ - Ερωτηματικά και ανάγκη διεύρυνσης

Διασφάλιση της λειτουργίας του έργου μετά την ολοκλήρωσή του

Το σύστημα ψηφιακής αρχειοθέτησης θα παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ (υφιστάμενα ή και μελλοντικά), όπως:

  • Πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (ενδεικτικά: TAXIS, TAXISnet, - EISPRAXIS, myDATA, ΕΝΦΙΑ).
  • Πληροφοριακά συστήματα Τελωνείων (Ενδεικτικά: ICISnet, Σύστημα Εισροών Εκροών Πρατήριων υγρών καυσίμων, Σύστημα Εισροών – Εκροών Φορολογικών αποθηκών και πλωτών μέσων).
  • Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών (ELENXIS).

Στο έργο συμμετέχουν 96 Δ.Ο.Υ. που βρίσκονται σε όλες τις Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς επίσης και οι δομές της ΑΑΔΕ επιπέδου Διεύθυνσης («Κεντρικές Υπηρεσίες», «Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες» και «Περιφερειακές Υπηρεσίες»). Προβλέπεται η τήρηση του ψηφιοποιημένου αρχείου στο διηνεκές. Η ΑΑΔΕ θα διασφαλίσει την πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο στους έχοντες αυτό το δικαίωμα.

Τα υποέργα

Η σύμβαση περιλαμβάνει 3 υποέργα για:

α) Υπηρεσίες οργάνωσης γραφείου - Ψηφιοποίηση του αρχείου υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση μέρους του φυσικού (έγχαρτου) αρχείου υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και συγκεκριμένα των αρχείων φορολογίας κεφαλαίου, της ΔΟΥ Πλοίων και του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ.

β) Ψηφιοποίηση του αρχείου υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση και διαχείριση του φυσικού (έγχαρτου) αρχείου υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και συγκεκριμένα των αρχείων φορολογίας κεφαλαίου.

γ) Υπηρεσίες Συμβούλου Υποστήριξης Υλοποίησης της Ψηφιοποίησης του αρχείου υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και εποπτείας της διαδικασίας ψηφιοποίησης, καθώς και ο ποιοτικός έλεγχος των παραδοτέων της ψηφιοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider