H First Republic Bank ηγείται των απωλειών για τις τραπεζικές μετοχές - Καταβαράθρωση 70%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H First Republic Bank ηγείται των απωλειών για τις τραπεζικές μετοχές - Καταβαράθρωση 70%
Η First Republic την Κυριακή ότι έλαβε πρόσθετη ρευστότητα 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Fed και JPMorgan, μία κίνηση που τη χαρακτήρισε ως μεγάλη διευκόλυνση.

Η First Republic Bank κατέκτησε την αρνητική πρωτιά όσον αφορά τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών τη Δευτέρα, παρά τις έκτακτες ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να διασώσουν τις Silicon Valley Bank και Signature Bank, που φαίνεται πως δεν έπεισαν τους traders.

Η μετοχή της First Republic Bank του Σαν Φρανσίσκο διολίσθησε έως και 70% στις προκαταρκτικές συναλλαγές τη Δευτέρα, μετά από πτώση 33% την περασμένη εβδομάδα. Η PacWest Bancorp σημειώνει πτώση 37% και η Western Alliance Bancorp χάνει 29% προσυνεδριακά. Η Zions Bancorporation υποχωρεί 11%, ενώ η KeyCorp καταγράφει απώλειες 10%. Η τράπεζα της Αμερικής (BofA) αποδυναμώνεται 6% και η Charles Schwab διαμορφώνεται στο -20%.

Η First Republic δήλωσε την Κυριακή ότι έλαβε πρόσθετη ρευστότητα 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Fed και την JPMorgan, μία κίνηση που τη χαρακτήρισε ως μεγάλη διευκόλυνση. «Τα κεφάλαια και η ρευστότητα της First Republic είναι πολύ ισχυρά και παραμένουν πολύ πάνω από το όριο για τις καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες», υπογράμμισαν ο ιδρυτής της, Τζιμ Χέμπερτ και ο διευθύνων σύμβουλος, Μάικ Ρόφλερ.

Την απόφαση να διασώσουν τους καταθέτες της SVB πήραν οι αμερικανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον πανικό, τον κίνδυνο ενός ντόμινο και μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Όπως ανακοινώθηκε, οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματα από τη Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της Signature Bank, η οποία έκλεισε την Κυριακή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed και ο πρόεδρος του Federal Deposit Insurance Corporation, έκαναν γνωστό ότι οι πελάτες της SVB και της Signature Bank θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους. Με την εγγύηση όλων των καταθέσεων, δηλαδή και εκείνων που δεν υπάγονταν κανονικά στην εγγύηση του FDIC, η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει τέλος στον πανικό και θα αποτρέψει άλλα bank runs. Επίσης, στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες που είχαν καταθέσει μεγάλα ποσά στις δύο τράπεζες που κατέρρευσαν, να μπορέσουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Fed θα διαθέσει, επίσης, επιπλέον χρηματοδότηση για τις τράπεζες, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα. «Η Δευτέρα σίγουρα θα είναι μία ημέρα με έντονο στρες για πολλούς στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών, αλλά η δραματική κίνηση της Κυριακής μειώνει το ρίσκο της περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης», αναφέρει η Jefferies σε έκθεσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δέκα τράπεζες που κινδυνεύουν μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB)

Άμυνες ενόψει νέων NPLs εξετάζουν τράπεζες και servicers – Έρχονται ρυθμίσεις δανείων με χαμηλότερα επιτόκια

Ποιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει η Fed μετά την πτώση των SVB και Signature Bank - Τι αναμένει η Goldman Sachs

gazzetta
gazzetta reader insider insider