Νομοσχέδιο - σκούπα ΥΠΟΙΚ: Τέλος το πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις – Από 1η Απριλίου τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοσχέδιο - σκούπα ΥΠΟΙΚ: Τέλος το πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις – Από 1η Απριλίου τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
Το υπουργείο Οικονομικών καταργεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων με φόρο έως 100 ευρώ. Στη Βουλή οι διατάξεις για ρυθμίσεις οφειλών, παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Στην κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλει η Εφορία κάθε φορά που οι φορολογούμενοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Η κατάργηση το προστίμου θα εφαρμοστεί από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, μέτρο το οποίο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Απριλίου 2023 αλλά και τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, αναβίωση των ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων, παράταση μέχρι το τέλος του έτους των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο-σκούπα θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  1. Κατάργηση προστίμου για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το μέτρο αφορά τα φυσικά πρόσωπα και εφαρμόζεται από φέτος για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων δηλώσεων συνοδεύεται με επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Ειδικότερα τα πρόστιμα για τους φορολογούμενους που υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:
    - Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
    - Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
    - Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  2. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Απριλίου 2023 και θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες καταβάλλονται τα 2/12 των τελών, για 3 μήνες καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  3. Αναβίωση 72 και 120 δόσεων σε Εφορία και Ταμεία. Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων που χάθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνά από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης , ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  4. Νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων. Αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
  5. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.
  6. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αφορά όλο το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οδικός χάρτης για την λήψη στεγαστικών δανείων με επιδότηση Δημοσίου - Τι συνεπάγεται η μη πληρωμή δόσεων

Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό

Το στοίχημα του μονοψήφιου ποσοστού ανεργίας που «ξεκλειδώνει» αυξήσεις μισθών έως 30%

gazzetta
gazzetta reader insider insider