Καύσιμα: Σταθερές οι τιμές στην ελληνική αγορά παρά τις ανοδικές τάσεις του Brent

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Σταθερές οι τιμές στην ελληνική αγορά παρά τις ανοδικές τάσεις του Brent
Σταθερές παραμένουν οι τιμές στην εγχώρια αγορά με τους Έλληνες να γεμίζουν για το τριήμερο σε τιμές που κινούνται στα 1,901 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη και στα 1,711 για το diesel κίνησης.

Σταθερές παραμένουν οι τιμές στην εγχώρια αγορά με τους Έλληνες να γεμίζουν για το τριήμερο σε τιμές που κινούνται κατά μέσο όρο στα 1,901 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη και στα 1,711 για το diesel κίνησης. Την Παρασκευή το Brent επανήλθε σε ανοδική τροχιά, κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις μετακινήσεις της Καθαράς Δευτέρας. Φυσικά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πιο αυξημένες στα Δωδεκάνησα (2,052 ευρώ το λίτρο), στην Κρήτη (1,951 στο νομό Ηρακλείου), στα νησιά του Ιονίου (2,002 στο νομό Κεφαλληνίας), στις Κυκλάδες (2,143 ευρώ το λίτρο) και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως είναι ο Έβρος (1,911) ή ο νομός Φωκίδος (1,954 ευρώ το λίτρο).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή και ελαφρώς χαμηλότερα λόγω των κινήσεων που κατέγραψε το Brent τις προηγούμενες ημέρες, των στοιχείων για αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ αλλά και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Παρά την άνοδο που κατέγραψε το Brent την Παρασκευή λόγω κυρίως της προοπτικής μείωσης των ρωσικών εξαγωγών, η αγορά δείχνει να είναι να είναι καλά εφοδιασμένη με τα αποθέματα των ΗΠΑ να φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

Παράγοντες της διεθνούς αγοράς επισημαίνουν ότι οι διεθνείς τιμές θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω πτώση με το Brent να δέχεται πιέσεις από το φόβο της ύφεσης και της πτώσης της ζήτησης.

Η JP Morgan ανέφερε σε σημείωμα ότι πιστεύει ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές είναι πιο πιθανό να σημειώσουν πτώση που θα μπορούσε να φθάσει και τα 70 δολάρια και όχι να αυξηθούν «καθώς οι αντίθετοι άνεμοι της παγκόσμιας ανάπτυξης ενισχύονται».

Η τράπεζα είπε επίσης ότι αναμένει από τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή για να συγκρατήσει περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στο 4%, επηρεαζόμενη επίσης από τις ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο και να περιορίσουν τη ζήτηση καυσίμων.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η πλειονότητα των αξιωματούχων υποστηρίζει μια πιο επιθετική πολιτική για τον πληθωρισμό σηματοδοτώντας περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στήριξε τον δείκτη του δολαρίου, ο οποίος κατέγραψε κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα

«Η πορεία των τιμών σε όλο τη διάρκεια αυτού του μήνα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για μια άνοδο της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε ο Jim Ritterbusch από την ομώνυμη εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Πτώση στις τιμές – Τάσεις σταθεροποίησης βλέπει η αγορά

Ολοκληρώνεται το έργο Κομισιόν και IEA για την απεξάρτηση των κρατών μελών από τα ρωσικά καύσιμα

Καύσιμα: Ο ψυχρός καιρός «ανέβασε» το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά περιόρισε τις μετακινήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider