Σε απεργιακό κλοιό και η Ισλανδία - Απειλείται η επάρκεια καυσίμων στο Ρέικιαβικ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε απεργιακό κλοιό και η Ισλανδία - Απειλείται η επάρκεια καυσίμων στο Ρέικιαβικ
Εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεκίνησαν απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, επηρεάζοντας τον τουριστικό κλάδο.

Μέχρι και την Ισλανδία φτάνει το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που «σαρώνει» την Ευρώπη, με τους εργαζόμενους στη χώρα του βόρειου Ατλαντικού να ζητούν βελτιωμένες συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, 70 οδηγοί βυτιοφόρων ξεκίνησαν την Τετάρτη επ' αόριστόν απεργίας, διακόπτοντας τις τροφοδοσίας καυσίμων και απειλώντας να «στεγνώσουν» τα πρατήρια στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεκίνησαν απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, επηρεάζοντας τον τουριστικό κλάδο.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για συλλογικές συμβάσεις με τις ενώσεις εργοδοτών και το συνδικάτο Efling, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Το Efling αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδοτικές ενώσεις με άλλες ομάδες εργαζομένων.

Πληθωρισμός και ανάπτυξη

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας (Sedlabanki) προειδοποίησε για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός στη χώρα. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ισλανδία διαμορφώθηκε στο 9,9%, συμπιέζοντας τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών.

Η Sedlabanki αύξησε το βασικό επιτόκιο της στο 6,5% την περασμένη Τετάρτη και τόνισε πως η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να εξασθενήσει για το 2023 στο 2,6% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 7,1% για το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο «απεργιακός πυρετός» του 2022 κόστισε 2,5 εκατ. εργάσιμες ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider