Οι βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε χθες από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε χθες από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών, ο συγκεκριμένος μηχανισμός ρύθμισης συνολικών οφειλών λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες, καθώς μάλιστα αποδεικνύεται το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σταϊκούρας, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών, είπε.

Εντούτοις, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «παρά την σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε» και συμπλήρωσε ότι «κυρίως οι διαχειριστές δανείων, αλλά και οι τράπεζες, πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει ρυθμίσεις στη Βουλή ως τροπολογία, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τις εξής παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό:

  • Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
  • Διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.
  • Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας συμπατριώτης μας, που επιβαρύνεται – για παράδειγμα – με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στην φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να την ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Οι 7 νέες παρεμβάσεις αξίας 800 εκατ. ευρώ – Οι όροι ρύθμισης οφειλών, ένα προς ένα τα μέτρα

Έκτακτο επίδομα σε 1 εκατ. συνταξιούχους: Πότε θα πιστωθεί - Οι κλίμακες των δικαιούχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider