Σταϊκούρας: Οι 7 νέες παρεμβάσεις αξίας 800 εκατ. ευρώ – Οι όροι ρύθμισης οφειλών, ένα προς ένα τα μέτρα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Οι 7 νέες παρεμβάσεις αξίας 800 εκατ. ευρώ – Οι όροι ρύθμισης οφειλών, ένα προς ένα τα μέτρα
Ποιοι εντάσσονται στη νέα ρύθμιση οφειλών. Έως τέλος Ιουλίου το περιθώριο. Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό. «Κλείδωσε» η παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Έως το τέλος Μαρτίου η ενίσχυση των συνταξιούχων.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Kοζάνη προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, προωθούνται επτά παρεμβάσεις αξίας 800 εκατ. ευρώ, τις εξής:

  1. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση σε συνταξιούχους θα δοθεί έως τα τέλη Μαρτίου και θα είναι αφορολόγητη με δημοσιονομικό κόστος 280 εκατ. ευρώ.
  2. Επεκτείνεται η παράταση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού, με 250 εκατ. ευρώ επιπλέον κόστος.
  3. Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και το 2023, με κόστος 76 εκατ. ευρώ.
  4. Επιταχύνεται η καταβολή εκκρεμών αποζημιώσεων σε αγρότες, με κόστος 120 εκατ. ευρώ
  5. Αυξάνεται και διευρύνεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ (από 150 ευρώ) για τον κλάδο Υγείας, το πυροσβεστικό σώμα και άλλες κατηγορίες. Θα υπάρχουν αποφάσεις για τα υπόλοιπα υπουργεία. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, οπότε πλέον το συνολικό, μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
  6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Για όσους απώλεσαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.
    Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης
  7. Κατατίθεται τροπολογία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού με την οποία:
    -Καθίσταται υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, ενώ απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. με τροπολογία τυγχάνει παρεμβάσεων με υποχρέωση δημόσιας ανάρτησης σε περιπτώσεις μη συναίνεσης σε ρύθμιση
    -Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής για να εντάσσονται οφειλές και με μία μόνο οφειλή (πχ νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο), ενώ εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών (πχ υπέρ τρίτων)
    -Καταργείται επίσης η ποινή προεξόφλησης και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3%, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα. Η ισχύς είναι αναδρομική.

Επίσης, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το Market Pass. Οι πρώτες καταβολές θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα πως τα μέτρα ενισχύονται και εμπλουτίζονται ανάλογα με τον υφιστάμενο κάθε φορά δημοσιονομικό χώρο, «χωρίς να υποθηκεύουμε την αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καλή πορεία της οικονομίας, στο ακόμα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 και στη φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού που «μας δίνουν με ασφάλεια τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το νέο πακέτο στήριξης – Η διπλή ρύθμιση οφειλών και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

Καλάθι του νοικοκυριού: Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις για νέες κατηγορίες και Σαρακοστιανά

gazzetta
gazzetta reader insider insider