Εξωδικαστικός: Πίεση στις εταιρείες διαχείρισης για ραπόρτο ανά 30 ημέρες στην πορεία των ρυθμίσεων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Πίεση στις εταιρείες διαχείρισης για ραπόρτο ανά 30 ημέρες στην πορεία των ρυθμίσεων
Μηνιαία αναφορά εφεξής από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού που βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών και άνω. Τι συζήτησαν χθες η νέα Ειδική Γραμματέας της ΕΓΔΙΧ, κ. Θεώνη Αλαμπάση και οι χρηματοδοτικοί φορείς.

Σε στενή παρακολούθηση βάζει το Υπουργείο Οικονομικών τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, με την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να ζητά πλέον αναφορά σε μηνιαία βάση για την πορεία των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η νέα Ειδική Γραμματέας της ΕΓΔΙΧ, κ. Θεώνη Αλαμπάση (σ.σ. το ΦΕΚ του διορισμού της, διαδεχόμενη την κ. Μαριαλένα Αθανασοπούλου που θα επιστρέψει στον ESM, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου) είχε χθες συνάντηση με τους πιστωτές (τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης) με αντικείμενο την πορεία των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση ρυθμίσεων που έχουν γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παραμένουν σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα. Οφείλονται δε εν πολλοίς σε μη κατανόηση των οφειλετών για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλουν τις δόσεις των ρυθμίσεων ή σε ολιγωρία των εταιριών διαχείρισης ή των τραπεζών να δώσουν στον οφειλέτη τον αριθμό λογαριασμού στον οποίο πρέπει να καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις.

Προκειμένου, ωστόσο, να προληφθούν αστοχίες που θα οδηγούσαν σε αποτυχία των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και σε αύξηση των κόκκινων δανείων, η ΕΓΔΙΧ ξεκινά διαδικασία μηνιαίου report από τους πιστωτές για τις καθυστερήσεις των ρυθμίσεων. Ειδικότερα, εφεξής, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα υποβάλουν αναφορά στην ΕΓΔΙΧ κάθε 30 ημέρες στην οποία θα καταγράφουν τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής για 90 ημέρες.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να αυξήσει τις ρυθμίσεις οφειλών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού στο 1,5 – 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου 2023.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία (σ.σ. νεότερη επισκόπηση για την πορεία των ρυθμίσεων αναμένεται γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου) στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν ολοκληρωθεί 6.400 αιτήματα για οφειλές 2,1 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε στάδιο οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης 5.500 αιτήματα για οφειλές 3,7 δισ. ευρώ. Στο στάδιο της αρχικής υποβολής και της άντλησης στοιχείων παραμένουν 33.900 αιτήματα για οφειλές 19,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με την στενή παρακολούθηση της πορείας των ρυθμίσεων, αναμένονται και περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όπως έγραψε το insider.gr τον Δεκέμβριο, οι βελτιωτικές κινήσεις που συζητούνται, μεταξύ άλλων, αφορούν στην αντιπρόταση από τους πιστωτές στον οφειλέτη για αρρύθμιστες οφειλές του, στην εφαρμογή του εξωδικαστικού και για χρέη μικρότερα των 10.000 ευρώ, στην μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων στα ανεξασφάλιστα δάνεια και την προσαρμογή της οφειλής, χωρίς ο οφειλέτης να έρχεται σε δυσμενέστερη θέση κ.ά., ενώ υποχρεωτική αναμένεται να γίνει η διαμεσολάβηση στην περίπτωση που έχει απορριφθεί η ρύθμιση από τους πιστωτές ή τον οφειλέτη. Όλες οι βελτιώσεις πρόκειται να οριστικοποιηθούν από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και να ακολουθήσει νομοθετικό έργο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, το 74% των υποψήφιων προς ρύθμιση ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων, ενώ το 79% των οφειλών είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το 21% προς το Δημόσιο. Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών.

Όσο για το ποσοστό της άφεσης χρέους που εμπεριέχουν οι ρυθμίσεις, το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 20,4% και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς στο 30,8%. Ποσοστό 39% των ρυθμίσεων (ποσό περίπου 320 εκατ. ευρώ) έχουν λάβει «κούρεμα» άνω του 30%.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ανέρχεται σε 63% και από το Δημόσιο έως 93%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 6% ο δείκτης NPE το 2023 – Στόχος ελάχιστη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%

Έρχονται πωλήσεις 5.000 – 6.000 ακινήτων από πλειστηριασμούς και μεγαλύτερα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις

Οι δέκα νέοι κίνδυνοι που αναδύονται για τους επενδυτές παγκοσμίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider