Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ για συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις – Nέα ρύθμιση οφειλών πανδημίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύριο η εξειδίκευση του μέτρου από το οικονομικό επιτελείο. Δημοσιονομικό κόστος έως 300 εκατ ευρώ. Aναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων οφειλών προς εφορία και Ταμεία και νέα ρύθμιση χρεών 36 – 72 δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες που δέχθηκαν πλήγμα από την πανδημία και μετά.

Έκτακτο επίδομα για όσους συνταξιούχους δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το «μπόνους» θα κυμανθεί μεταξύ 200 ευρώ και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και θα δοθεί εφάπαξ.

Το μέτρο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες , λέγοντας πως «έχουμε πια τη βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου και μπορούμε να υποστηρίξουμε μια νέα παρέμβαση, για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου» θα εξειδικεύσει αύριο το οικονομικό επιτελείο.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κόστος θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, παρατηρώντας ότι πρόκειται για σημαντική βοήθεια, ενώ τόνισε ότι η παροχή θα εντάσσεται πάντα «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Όπως επεσήμανε άλλωστε ο πρωθυπουργός, η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπήρξαν αδικίες σε ό,τι αφορά την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, καθώς όχι μόνο συνταξιούχοι με υψηλές, αλλά και με χαμηλές συντάξεις, δεν είδαν αύξηση.

Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων και νέα σχήματα - «ανάσα» για συνεπείς δανειολήπτες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράλληλα ότι αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τη δυνατότητα αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων οφειλών για όσους είχαν ενταχθεί στις 72 ή 120 δόσεις και έχασαν κάποιες δόσεις, με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση. Όπως είπε, συγκεκριμένα, θα γίνεται, από εδώ και στο εξής, αναβίωση των ρυθμίσεων που χάθηκαν (ήτοι επανένταξη στη ρύθμιση), με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων.

Επίσης, τόνισε ότι αναμένονται εξαγγελίες για κάποια σχήματα 36 ή 72 δόσεων που θα αφορούν σε συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, που δημιούργησαν δηλαδή νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.

Η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αναλυτικά για τη νέα ρύθμιση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για τους συμπολίτες οι οποίοι ήταν συνεπείς και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία, «θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς, είναι τα θύματα θα έλεγα της ενεργειακής κρίσης και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν». Και ανήγγειλε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο «για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις, τονίζω για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια οφειλές».

«Πιστεύω ότι είναι συμπληρωματικές παρεμβάσεις σημαντικές για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Παράταση επιστροφής ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι «θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023», εξηγώντας πως το μέτρο έχει αξία 76 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σχετικά με τις αγροτικές αποζημιώσεις, ανέφερε πως «θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν».

Την Τετάρτη το πρωί η εξειδίκευση των νέων μέτρων

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 11.00 π.μ., ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος θα εξειδικεύσουν τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας τις οποίες ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές μας»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο του διπλού φονικού σεισμού στη γειτονική χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία.

«Γνωρίζει η Τουρκία τις κόκκινες γραμμές μας. Γνωρίζει η Τουρκία πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο» επεσήμανε ακόμα, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, χωρίς αυτό να στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας.

Η Υγεία πυλώνας για την επόμενη τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ και ειδικά τα περιφερειακά νοσοκομεία, τόνισε ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και η προσέλκυση γιατρών σε πολλές ιδιότητες. Ο ίδιος ανέφερε, στο σημείο αυτό, ότι «επεξεργαζόμαστε σχέδιο με το υπουργείο Υγείας» για τη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων κατά προτεραιότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα μπορούσαν να υπάρξουν και σχετικές εξαγγελίες.

Όπως επεσήμανε, το ζήτημα της στελέχωσης των νοσοκομείων συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα αποτελέσει πυλώνα για την επόμενη τετραετία, «εάν μας επιλέξουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με την «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider