Ντόναχιου (Eurogroup): Η Ευρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόναχιου (Eurogroup): Η Ευρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ
«Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ των τελευταίων ετών».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνα.

«Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ των τελευταίων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η οικονομική ανάπτυξη για το 2023 αυξάνεται λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής και ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, όπως υπογράμμισε.

Η δήλωση Ντόναχιου

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανθεκτική η ανάπτυξη, εύσημα για Ταμείο Ανάκαμψης και μέτρα στήριξης

Ανθεκτικότητα στον ρυθμό ανάπτυξης -δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ- αναμένει η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις χειμερινές εκτιμήσεις της όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr. Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα αποδίδονται εύσημα για την πολύ καλή πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την κάλυψη που παρείχαν τα μέτρα στήριξης.

Αναφέρει όμως και δύο πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Αυτοί συνδέονται με πιθανές επιπτώσεις ενός δυσμενούς γεωπολιτικού σκηνικού στις τουριστικές ροές, αλλά και με πιθανές παρενέργειες στον πληθωρισμό λόγω των αυξήσεων στον κατώτατο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να είναι φέτος 1,2% και 2,2% το 2024, μια επίδοση που είναι από τις ισχυρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (έναντι μέσης ανόδου του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και κατά 1,6% το 2024 σε επίπεδο ΕΕ, η οποία επίσης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω).

Τζεντιλόνι: Ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και κίνδυνοι που επιμένουν

Στις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης και της ΕΕ όπως παρουσιάζονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρθηκε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Με τις προοπτικές ανάπτυξης για φέτος να ανέρχονται στο 0,8% στην ΕΕ και 0,9% στην Ευρωζώνη, και οι δύο περιοχές αναμένεται να αποφύγουν οριακά την τεχνική ύφεση που αναμενόταν για το νέο έτος, ενώ η Κομισιόν επίσης μειώνει ελαφρώς τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

Ο Π. Τζεντιλόνι επεσήμανε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς απέφυγε τη συρρίκνωση του τέταρτου τριμήνου που προβλέπεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 υπολογίζεται πλέον σε 3,5% τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 9,2% το 2022 σε 6,4% το 2023 και στο 2,8% το 2024 στην ΕΕ, ενώ στην Ευρωζώνη, προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 8,4% το 2022 σε 5,6% το 2023 και σε 2,5% το 2024.

Όσον αφορά την ενέργεια, η συνεχής διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης βοήθησαν να παραμείνουν τα αποθέματα αερίου πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο των περασμένων ετών και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν πέσει πολύ κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. Ωστόσο, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε πως παραμένουν πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019 συνεχίζοντας να ασκούν πιέσεις στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία τα νέα μέτρα στήριξης – Έρχεται και διευκόλυνση στην πληρωμή οφειλών

Eurogroup προς κράτη - μέλη: Κάντε αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και εκπτώσεις φόρου – Τα εναλλακτικά μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει κανόνες για το ανανεώσιμο υδρογόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider