Καύσιμα: Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές – Τι αναμένει η αγορά το επόμενο διάστημα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές – Τι αναμένει η αγορά το επόμενο διάστημα
Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά κινούνται πτωτικά τις τελευταίες ημέρες, μια τάση η οποία αναμένεται να αντιστραφεί λόγω της ανόδου της διεθνούς τιμής του Brent.

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά κινούνται πτωτικά τις τελευταίες ημέρες, μια τάση η οποία αναμένεται να αντιστραφεί λόγω της ανόδου της διεθνούς τιμής του Brent και της καλύτερης εικόνας που παρουσιάζει η ζήτηση, ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω του ψυχρού καιρού.

Παρά την επιβολή του εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα διύλισης στις 4 Φεβρουαρίου και τους φόβους για περιορισμό των προμηθειών, η πορεία των διεθνών τιμών διέψευσαν όσους προέβλεπαν ένα νέο ράλι. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η αγορά παραμένει σφιχτή, η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών αν βρουν άμεσα εναλλακτικές λύσεις, οδήγησε σε μεγάλη αποθεματοποίηση.

Η διεθνής τιμή του Brent κινήθηκε λίγο πάνω από τα 86 δολάρια την Παρασκευή καταγράφοντας άνοδο πάνω από 2%, λαμβάνοντας ώθηση από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει, τον Μάρτιο, την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή κατά περίπου το 5% της παραγωγής, με στόχο «την αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αγοράς, η άνοδος του Brent (η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής τιμή και το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά μπορεί να «σπάσουν» το δίχτυ ασφαλείας που συγκρατούσαν η καλοκαιρία και η υψηλή αποθεματοποίηση ωθώντας σε νέες αυξήσεις στις τιμές της λιανικής. Αυτό θα σήμαινε ότι η απλή αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης θα μπορούσαν και πάλι να πλησιάσουν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Αυξάνεται η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πάντως, σε περιοχές της περιφέρειας η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζεται αυξημένη. Ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Έβρου, Νίκος Κεσουδάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό επεσήμανε ότι «η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένη λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Η τιμή έχει ανοδικές τάσεις», ενώ σημείωσε ότι παρά την αύξηση της ζήτησης οι παραγγελίες είναι φειδωλές.

«Μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχουν πλέον, η κάθε αγορά κυμαίνεται στα 500 λίτρα, στα 400-500 ευρώ ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που έχει ο καθένας. Η ζήτηση φέτος ήταν λίγο ιδιόμορφη λόγω του πρώτου επιδόματος από το κράτος και του δεύτερου από τα διυλιστήρια. Υπήρχε κίνηση γιατί κρατούσε την τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Τις δύο φορές που εξήγγειλαν ότι θα σταματήσει η επιδότηση υπήρχε ζήτηση για να προλάβει ο καταναλωτής να προμηθευτεί πετρέλαιο με χαμηλή τιμή. Βέβαια, υπήρξαν δύο παρατάσεις, μετά υπήρχε μια νορμάλ κίνηση στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και τώρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, έχει αυξηθεί».

Στις 28 Φεβρουαρίου η καταβολή της δεύτερης δόσης στους δικαιούχους

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η επόμενη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023 στην πλατφόρμα myΘέρμανση. Ομοίως, η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου 2023, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: «Χρυσάφι» κοστίζουν οι θαλάσσιες μεταφορές μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές

Καύσιμα: Ο φόβος της ύφεσης αναμετράται με το φόβο της έλλειψης αποθεμάτων

Καύσιμα: Τι σημαίνει για την Ελλάδα και τις τιμές το ευρωπαϊκό εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα διύλισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider