Ντάιμον (JP Morgan): Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάιμον (JP Morgan): Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό
«Μην βιαστούμε να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό» διαμηνύει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, χρησιμοποιώντας τη φράση του Τζερόμ Πάουελ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, ενώ προειδοποίησε ακόμα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%. 

«Μην βιαστούμε να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό» διαμηνύει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, χρησιμοποιώντας τη φράση του Τζερόμ Πάουελ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, ενώ προειδοποίησε ακόμα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσεθ τα επιτόκια πάνω από το 5%.

«Ο κόσμος πρέπει να πάρει μια βαθιά ανάσα, προτού κηρύξει νίκη γιατί οι αριθμοί ενός μήνα ήταν καλοί» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντάιμον, αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού.

Μέσα στην εβδομάδα, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την προσήλωση της Κεντρικής Τράπεζα των ΗΠΑ στην υφιστάμενη νομισματική πολιτική, προμηνύοντας περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Economic Club της Ουάσινγκτον, τόνισε μεν ότι ο πληθωρισμός έχει ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται, έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι «ο δρόμος είναι μακρύς», εκπέμποντας σαφές σήμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

«Είναι απολύτως λογικό η Fed να πάει στο 5% και να περιμένει για λίγο» σημείωσε ο CEO της JP Morgan στο Reuters, προσθέτοντας ότι εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο 3,5% ή 4% και παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, «μπορεί μα πρέπει να πας υψηλότερα από το 5% και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια».

Υπενθυμίζεται ότι η Fed, αυτόν τον μήνα, αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% στο εύρος του 4,5% - 4,75%.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ο Ντάιμον τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό».

«Δεν μπορούμε να έχουμε χρεοκοπία» σημείωσε ο Τζέιμι Ντάιμον, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην Αμερική και να «καταστρέψει το μέλλον της».

Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Goldman Sachs «εξαλείφει» τώρα τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Ουίλιαμς (Fed): Έχουμε ακόμα δρόμο με την αύξηση των επιτοκίων

Κρούγκμαν: Η Fed ρισκάρει με την ύφεση αν «απαντήσει σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider