Εύσημα ESM προς Ελλάδα για πρόοδο αλλά και σύσταση να παραμείνει σε «εγρήγορση»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύσημα ESM προς Ελλάδα για πρόοδο αλλά και σύσταση να παραμείνει σε «εγρήγορση»
«Η διατήρηση των ισχυρών κερδών του παρελθόντος, η διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε βιώσιμη τροχιά και η διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας να ευημερήσει».

Τα εύσημά του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα μετέφερε με δήλωσή του ο νέος επικεφαλής του ESM Πιερ Γκραμένια μετά τη συνάντηση που είχαν με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ανέφερε όμως και πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση». «Η διατήρηση των ισχυρών κερδών του παρελθόντος, η διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε βιώσιμη τροχιά και η διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας να ευημερήσει. Το να γίνουν όλα αυτά «είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Πιερ Γκραμένια επισήμανε πως η σημερινή συγκυρία είναι, και πάλι, κρίσιμη και γεμάτη προκλήσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξωγενών δοκιμασιών, στις οποίες «η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές» που αποτυπώνονται σε όλους, σχεδόν, τους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Περιέγραψε τις προτεραιότητες και επισήμανε πως ο ρόλος του ESM είναι ιδιαιτέρως σημαντικός και μπορεί να ενισχυθεί, προς όφελος της περαιτέρω τόνωσης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Ο Επικεφαλής του ESM υπογράμμισε πως «είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα και επανασυνδέομαι με τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, με τη νέα μου ιδιότητα ως Διευθύνων Σύμβουλος του ESM. Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα εσάς τον Χρήστο, για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της οικονομίας σας που μοιραστήκατε μαζί μας στις δύο τελευταίες συναντήσεις του Eurogroup που είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στο νέα χωρητικότητα».

«Ο θεσμός που ηγούμαι τώρα στέκεται δίπλα-δίπλα με την Ελλάδα για πάνω από μια δεκαετία. Και είναι υπέροχο να βλέπουμε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα αυτή την περίοδο. Και η πρόοδος συνεχίστηκε ακόμη και ενόψει νέων κρίσεων: πρώτα η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση που υποκινήθηκε από τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία». Αυτό είναι δυνατό «μόνο επειδή η οικονομία της χώρας είναι διαρθρωτικά καλύτερα προετοιμασμένη σήμερα να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες από ό,τι πριν. Επίσης λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμόσει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια» επισήμανε.

Ο ESM σημείωσε πως «είναι ένας μακροχρόνιος εταίρος για την Ελλάδα. Συμμεριζόμαστε τον στόχο της Ελλάδας να δημιουργήσει ευημερία για όλους τους Έλληνες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και βοηθώντας την οικονομία να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί». Εξήγησε πως αυτή η επίσκεψη αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας διαβούλευσης με όλα τα μέλη του ESM, την οποία ξεκίνησα αμέσως μετά το ραντεβού μου, η οποία με φέρνει σε όλες τις πρωτεύουσες της ζώνης του ευρώ. Στη συνάντησή μας, ο υπουργός και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς ο ESM μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τα μέλη του και για το πώς ο ESM μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο μέλλον. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Σταϊκούρα για την παραγωγική συζήτηση και προσβλέπω στη συνέχιση της άριστης συνεργασίας μας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταψηφίστηκε η πρόταση για «πέναλτι» στις τράπεζες που δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας

Attica Bank: Το Δ.Σ. αποφασίζει για την πρόταση ενδιαφέροντος της Thrivest

Mytilineos: Πρωτoστάτησε παρουσιάζοντας τα μεγέθη της στο Metaverse

gazzetta
gazzetta reader insider insider