FT: Βραζιλία και Αργεντινή σε συζητήσεις για κοινό νόμισμα - Προς τη δεύτερη μεγαλύτερη νομισματική ένωση του κόσμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Βραζιλία και Αργεντινή σε συζητήσεις για κοινό νόμισμα - Προς τη δεύτερη μεγαλύτερη νομισματική ένωση του κόσμου
οικονομία
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το κατά πόσο το νέο νόμισμα, με τη Βραζιλία να προτείνει την ονομασία sur (νότιο), θα μπορούσε να ενισχύσει το εμπόριο της περιοχής.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής αναμένεται να ανακοινώσουν προκαταρκτικές συζητήσεις για την υιοθεσία κοινού νομίσματος, όπως μετέδωσαν οι Financial Times. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα πρόκειται για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης νομισματικής ένωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν μια Σύνοδο Κορυφής για το θέμα και θα προσκαλέσουν και άλλες χώρες της ηπείρου για να συμμετάσχουν.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το κατά πόσο το νέο νόμισμα, με τη Βραζιλία να προτείνει την ονομασία sur (νότιο), θα μπορούσε να ενισχύσει το εμπόριο της περιοχής και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους FT, το νέο νόμισμα σε αρχικό επίπεδο θα «τρέξει» παράλληλα με το βραζιλιανικό ρεάλ και το αργεντινικό πέσο.

«Θα έχουμε μια απόφαση ώστε να αρχίσουμε να μελετούμε τις παραμέτρους που χρειάζονται για ένα κοινό νόμισμα, τα πάντα από δημοσιονομικό ζητήματα, το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών» δήλωσε ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών, Σέρχιο Μάσα.

Μια νομισματική ένωση που θα καλύπτει όλες τη Λατινική Αμερική θα αφορά το 5% του παγκοσμίου ΑΕΠ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT. Η μεγαλύτερη νομισματική ένωση του κόσμου, η Ευρωζώνη, αφορά το 14% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

Θα είναι μια μελέτη μηχανισμών προς την εμπορική ενοποίηση. Δεν θέλω να δημιουργήσω ψεύτικες προσδοκίες... Είναι ένας μακρύς δρόμος που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική» ανέφερε ο Μάσα.

Όντας αρχικά ένα διμερές project, θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει πρόσκληση και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για συμμετάσχουν. «Είναι η Αργεντινή και η Βραζιλία που καλούν τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής» συμπλήρωσε ο Αργεντινός ΥΠΟΙΚ.

Ο Μάσα ανέφερε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε το σχέδιο ενός κοινού νομίσματος να αποδώσει καρπούς, υπενθυμίζοντας πως χρειάστηκαν στην Ευρώπη 35 χρόνια για τη δημιουργία του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κνοτ (ΕΚΤ): «Πολύ μακριά» ακόμα από τη μείωση των επιτοκίων - Χαλάρωση των αυξήσεων από το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider