Μπούλαρντ (Fed): Συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν το 5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπούλαρντ (Fed): Συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν το 5%
«Γιατί να μην πάμε εκεί που πρέπει να πάμε. Γιατί να καθυστερούμε;» αναρωτήθηκε ο Μπούλαρντ, σύμφωνα με το Marketwatch.

Nα μην «σταματήσει» την αύξηση των επιτοκίων της η Fed έως ότου υπερβούν το 5%, δήλωσε ο πρόεδρος στο St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, την Τετάρτη.

Η Fed θα πρέπει να κινηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για να φτάσει το επιτόκιο πολιτικής της πάνω από 5% και στη συνέχεια να μπορεί να αντιδράσει στα δεδομένα, τόνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ακόμα, ότι τον Δεκέμβριο οι ομότιμοι του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα προέβλεπαν να φτάσουν τα επιτόκια αναφοράς σε ένα εύρος 5%-5,25% φέτος.

«Γιατί να μην πάμε εκεί που πρέπει να πάμε. Γιατί να καθυστερούμε;» αναρωτήθηκε ο Μπούλαρντ, σύμφωνα με το Marketwatch.

Αρκετοί από τους συναδέλφους του στην FOMC έχουν εκφράσει την προτίμηση να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων με μια κίνηση μόλις 25 μονάδων βάσης στη συνάντησή τους στις 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου. Υποστηρίζουν ότι ένας πιο αργός ρυθμός θα επιτρέψει στη Fed να δει πώς η νομισματική σύσφιξη επηρεάζει την οικονομία.

Πέρυσι η Fed ήταν επιθετική, ωθώντας με ισχυρές αυξήσεις τα επιτόκια από περίπου μηδέν. Η Fed αύξησε τα επιτόκια σε τέσσερις πολύ μεγάλες κινήσεις των 75 μονάδων βάσης πριν επιβραδύνει τον ρυθμό τον Δεκέμβριο σε μια κίνηση 50 μονάδων βάσης που έθεσε το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος 4,25% – 4,5%.

Ο Μπούλαρντ είπε ότι το επιτόκιο της Fed δεν είναι ακόμα πάνω από το επίπεδο που θα ασκούσε καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Στη συνέντευξη, ο Μπούλαρντ είπε ότι ο ίδιος προτιμά η Fed να αυξήσει το επιτόκιο σε εύρος 5,25%-5,5% φέτος, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τη συναινετική εκτίμηση. Προσέθεσε ακόμα ότι μέρος της αύξησης είναι δικλείδα ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα.

Ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, ο οποίος δεν είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή επιτοκίων της Fed φέτος, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο φαίνεται να προβλέπει η αγορά.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε, με τους φόβους ύφεσης να υποχωρούν στην Ευρώπη και την Κίνα να ανοίγει ξανά την οικονομία της. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ασκήσει εκ νέου πίεση στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, είπε.

Ο Μπούλαρντ είπε ότι φαίνεται πιο πιθανό η οικονομία των ΗΠΑ να αποφύγει την ύφεση.

Οι προοπτικές μιας ομαλής προσγείωσης «έχουν βελτιωθεί σημαντικά», είπε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια ήπια προσγείωση θα ήταν η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, σημείωσε.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: «Ψαλίδι» στα μπόνους μετά το «αρκετά αναιμικό έτος»

Επίσημο: Η Microsoft ανακοίνωσε πως απολύει 10.000 υπαλλήλους

Κρυπτονομίσματα: Η Coinbase αποχωρεί από την Ιαπωνία, στον απόηχο των περικοπών

gazzetta
gazzetta reader insider insider