Σημαντική πτώση στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο - Απρόσμενη «βουτιά» στις τιμές παραγωγού 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική πτώση στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο - Απρόσμενη «βουτιά» στις τιμές παραγωγού 
Σημάδι για υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών εν μέσω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed).

Ισχυρή συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένα σημάδι για υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών εν μέσω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 1,1% έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων για συρρίκνωση 1% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση της τάξης του 0,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν 1,1% έναντι πτώσης 0,6% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 0,5%.

Κάμψη στις τιμές παραγωγού

Εξάλλου, κάμψη κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην αμερικανική οικονομία για τον Δεκέμβριο.

Ο PPI διαμορφώθηκε στο 6,2% σε ετήσιο επίπεδο από 7,3% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,8%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε συρρίκνωση 0,5% έναντι αύξησης 0,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 0,1%. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση του PPΙ στις ΗΠΑ από τις αρχές της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο δομικός PPI, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,6%. Σε μηναίο επίπεδο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,2% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αίτημα πτώχευσης από την αλυσίδα λιανεμπορίου Party City 

Βρετανία: Οριακή κάμψη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο - Παραμένει πάνω από το 10%

Eurostat: Στο 10,4% ο πληθωρισμός της ΕΕ για τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider