Ντόναχιου (Eurogroup): «Πολύ ανθεκτική η Ευρωζώνη - Πιθανό να αποφύγουμε την ύφεση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόναχιου (Eurogroup): «Πολύ ανθεκτική η Ευρωζώνη - Πιθανό να αποφύγουμε την ύφεση»
Η ευρωζώνη είναι μια περιφέρεια «μεγάλης ανθεκτικότητας» και δεν αποκλείεται να αποφύγει την ύφεση με απλώς «πολύ χαμηλή ανάπτυξη» φέτος.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια «πολύ ανθεκτική θέση» και είναι πιθανό να αποτρέψει την ύφεση με «πολύ χαμηλή ανάπτυξη» το 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, που εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σε περίπου 6% έως 7% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από 8-9% το 2022.

«Οι οικονομικοί δείκτες αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν και πάλι την ανθεκτικότητα του νομίσματος και των οικονομιών που το αποτελούν. Κλείσαμε το 2022 με δείκτες σχετικούς με την ανάπτυξη και την ανεργία που δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα, ακόμη και θετικές μεταβολές - και σε κάθε περίπτωση κινούνται σε πολύ ισχυρότερα επίπεδα απ' όσο πιστεύαμε όταν ξέσπασε ο πόλεμος» επεσήμανε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα αποτελέσει βασικό πυλώνα στις συζητήσεις αργότερα τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική δράση πρέπει να στηρίξει τα τωρινά υψηλά επίπεδα απασχόλησης χωρίς να δώσει νέα «ώθηση» στον πληθωρισμό.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως ο πρόσφατος αμερικανικός νόμος για το κλίμα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη Γηραιά Ήπειρο ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να εκτελεστούν «σωστά και έγκαιρα» κατά τη διάρκεια του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εντός στόχου το «κλείσιμο» του Προϋπολογισμού 2022 – Χαμηλότερο έλλειμμα περί το 1,5% του ΑΕΠ, μήνυμα προς τις αγορές

ΟΔΔΗΧ: Έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο, με στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ

ΟΣΕ: Με κυβερνητική «βούλα» διεγράφη χρέος 10,4 δισ. ευρώ – Η εξυγίανση και οι επενδύσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider