Έρευνα Bloomberg: Στο 3,25% θα κορυφωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ - Τον Ιούλιο ξεκινούν οι μειώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Bloomberg: Στο 3,25% θα κορυφωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ - Τον Ιούλιο ξεκινούν οι μειώσεις
Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς ερωτώμενους στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή υψηλότερο.

Mέχρι τον Ιούλιο θα έχουν κορυφωθεί οι αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα πλαίσια της μάχης ενάντια στον πληθωρισμό και θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για την μείωση τους, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25% — από το τρέχον επίπεδο του 2%, σε τρία βήματα. Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Ένα τέτοιο σενάριο υποδηλώνει μια δραστική τροπή των γεγονότων που δεν έχει προβλέψει μέχρι τώρα η ΕΚΤ. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν επί μακρόν μετά την επίτευξη του λεγόμενου τελικού επιτοκίου και κανένας δεν έχει έως τώρα «βάλει στο τραπέζι» τις μειώσεις επιτοκίων.

Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς ερωτώμενους στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή υψηλότερο.

Ενώ η άνοδος τιμών στην ευρωζώνη μετριάζεται και οι καταναλωτές ανησυχούν λιγότερο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν βάλει στόχο να μειώσουν τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ τον περασμένο μήνα καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι μισθοί δείχνουν τις επιπτώσεις τους με καθυστέρηση.

Πότε βλέπουν «κορύφωση» του πληθωρισμού οι επενδυτές;

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι ο βασικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα είδη- θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% αυτό το τρίμηνο, πριν υποχωρήσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,7% από 8,5% την ίδια περίοδο.

Μιλώντας για τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, ο αντιπρόεδρος της Blackrock, Philipp Hildebrand, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν την πορεία της νομισματικής τους πολιτικής τους επόμενους μήνες με ελάχιστες πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων, ακόμη και όταν οι πιέσεις στις τιμές αρχίσουν να υποχωρούν.

«Ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Hildebrand, πρώην επικεφαλής της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, στο Bloomberg τη Δευτέρα από το Νταβός. «Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς θα εκπλαγούμε πόσο γρήγορα θα πέσει».

Ωστόσο, η επιστροφή στους στόχους του 2% θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη, είπε.

«Έτσι το 9%-4% θα είναι το εύκολο κομμάτι και μετά θα γίνει πολύ δύσκολο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στη σταθερότητα των τιμών», είπε ο Hildebrand. «Θα είναι πολύ προσεκτικοί, πολύ επικεντρωμένοι στο να μην χάσουν το ορόσημο των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εντός στόχου το «κλείσιμο» του Προϋπολογισμού 2022 – Χαμηλότερο έλλειμμα περί το 1,5% του ΑΕΠ, μήνυμα προς τις αγορές

Δημοσιονομικοί κανόνες και πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση ρεύματος στο τραπέζι του Eurogroup

gazzetta
gazzetta reader insider insider