Νταβός: Πιθανή μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νταβός: Πιθανή μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2023
Το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μια παγκόσμια ύφεση είναι «πολύ πιθανή», ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με έρευνα του Φόρουμ τον Σεπτέμβριο.

Μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να σημειωθεί εντός του 2023, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με τη συμμετοχή οικονομολόγων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρονται σε ευρήματα, το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μια παγκόσμια ύφεση είναι «πολύ πιθανή», ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που έδινε παρόμοια απάντηση σε έρευνα του Φόρουμ τον Σεπτέμβριο του 2022. Μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων σημειώνει πως μια παγκόσμια ύφεση είναι απίθανη για το τρέχον έτος.

«Ο υψηλός πληθωρισμός, η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος και ο μεγάλος κατακερματισμός του οικονομικού περιβάλλοντος μειώνουν τα κίνητρα που χρειάζονται οι επενδύσεις ώστε να επιστρέψουν σε ανάπτυξη και να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο για τους πιο ευάλωτους πολίτες παγκοσμίως» αναφέρεται στην έρευνα.

Για τον πληθωρισμό, η έρευνα του Φόρουμ «βλέπει» διαφοροποιήσεις στην παγκόσμια οικονομία: Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του 2023 διαφέρουν από το 5% της Κίνας έως και το 57% στην Ευρώπη.

Για την αύξηση των βασικών επιτοκίων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών, οι οικονομολόγοι της έρευνας αναμένουν συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ (σε ποσοστά 59% και 55% αντίστοιχα), μετέδωσε το Reuters.

Άλλα σημεία της έρευνας:

  • 9 στους 10 ερωτηθέντες αναμένουν πως η ασθενής ζήτηση και το υψηλό κόστος δανεισμού θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, με πάνω από το 60% να «βλέπει» υψηλότερα λειτουργικά κόστης
  • Αυτές οι προκλήσεις αναμένεται να οδηγήσουν διεθνώς σε κινήσεις μείωσης του κόστους, από περικοπές λειτουργικών εξόδοων έως και απολύσεις εργαζομένων.
  • Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική επιβράδυνση στη λειτουργία των επιχειρήσεων το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider