Γερμανία: Η οικονομία έχασε τη δυναμική της το 2022 - Αύξηση 1,9% για το ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Η οικονομία έχασε τη δυναμική της το 2022 - Αύξηση 1,9% για το ΑΕΠ
Η γερμανική οικονομία έχασε μέρος της δυναμικής της το 2022 καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με πληθωρισμό που όμοιό του δεν είχε δει εδώ και πολλές δεκαετίες, με τις τιμές ενέργειας να εκτοξεύονται θέτοντας προκλήσεις για τον κρίσιμο βιομηχανικό τομέα.

Η γερμανική οικονομία έχασε τη δυναμική της το 2022 καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με πληθωρισμό που όμοιό του είχε να δει εδώ και πολλές δεκαετίες, με τις τιμές ενέργειας να εκτοξεύονται θέτοντας προκλήσεις για τον κρίσιμο βιομηχανικό τομέα.

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,9% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Destatis. Ο ρυθμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2,6% του 2021, όταν η οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση που είχε πυροδοτήσει η πανδημία.

Τα στοιχεία του 2022 είναι ανάλογα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της The Wall Street Journal.

«Η συνολική οικονομική κατάσταση στη Γερμανία το 2022 χαρακτηρίστηκε από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, όπως οι ακραίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας.

Η γερμανική οικονομία «ακινητοποιήθηκε» το δ' τρίμηνο του 2022 και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα κόψει κι άλλη ταχύτητα τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας και η άμβλυνση των ανησυχιών γύρω από τα μέτρα εξοικονμόμησης ενέργειας έχουν βελτιώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, με την όποια ύφεση έρθει να είναι πιθανότατα «ρηχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: «Έκοψε ταχύτητα» ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ισπανία: Στο 5,7% ο αναθεωρημένος πληθωρισμός του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider