Εργατικοί και Τόνι Μπλερ «σχεδίαζαν τη διάσπαση του OPEC+»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργατικοί και Τόνι Μπλερ «σχεδίαζαν τη διάσπαση του OPEC+»
Σε ανεπίσημο κυβερνητικό υπόμνημα τον Νοέμβριο 2002 με τίτλο «Θα μπορούσαμε ή θα έπρεπε να δισπάσουμε τον ΟΠΕΚ;», ο Μάικλ Άρθουρ, γενικός διευθυντής του βρετανικού υπ. Εξωτερικών για την Ευρώπη και οικονομικές υποθέσεις, έγραψε στον Χέιγουορθ ότι η Βρετανία θα μπορούσε «να δει πώς θα υπονομεύσει τησυνεκτικότητα του ΟΠΕΚ με διάφορους τρόπους».

Σχέδιο για τη διάσπαση του OPEC+ ώστε να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές στα καύσιμα, περιεργάζονταν ο Τόνι Μπλερ και οι Εργατικοί, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στα τέλη του 2002 ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Τόνι Μπλερ, Τζέρεμι Χέιγουντ, συζητούσε το ενδεχόμενο της «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράκ, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Σε επίσημο υπόμνημα, αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις πρότειναν επίσης να παροτρύνουν τη Βενεζουέλα ή τη Νιγηρία να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ως έναν τρόπο για να πέσει η τιμή αργού σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχε θέσει ο ΟΠΕΚ», σημειώνουν οι FT.

Εκείνη την εποχή, η Εργατικοί, που βρίσκονταν στην εξουσία, ανησυχούσαν για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στο όριο της ύφεσης, μετά τη φούσκα των dot-com και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Βρετανία ανησυχούσε για ένα πιθανό σοκ σε ό,τι αφορά την προσφορά, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οι FT υπενθυμίζουν ο ΟΠΕΚ αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και αποσκοπεί στη ρύθμιση των τιμών παγκοσμίως, εξισορροπώντας την προσφορά των χωρών – μελών του. Το 2002 είχε δέκα μέλη με δικαίωμα ψήφου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυσοίωνο το 2023 για τις μετοχές μετά τις φετινές απώλειες 13 τρισ. δολαρίων

Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος

Εφιαλτική χρονιά για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς - Από το Champions League, στη δηλητηρίαση και τη «φτώχεια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider