Bundesbank: «Σίγουρη» η ύφεση στη Γερμανία το 2023 - Πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 7,2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bundesbank: «Σίγουρη» η ύφεση στη Γερμανία το 2023 - Πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 7,2%
Για το 2023 η ύφεση στη Γερμανία αναμένεται να ανέλθει στο 0,5% ενώ στις εκτιμήσεις της Bundesbank τον Ιούνιο προβλεπόταν ανάπτυξη 2,4%.

Ως «σίγουρη» χαρακτηρίζει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) την ύφεση στη χώρα για το 2023, ανεβάζοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της για το επίπεδο του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας, για το 2023 η ύφεση στη Γερμανία αναμένεται να ανέλθει στο 0,5% ενώ στις εκτιμήσεις της Bundesbank τον Ιούνιο προβλεπόταν ανάπτυξη 2,4% για το επόμενο έτος. Το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 1,7% (έναντι 1,8% στην εκτίμηση του Ιουνίου), ενώ το 2025 το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 1,4%.

Για τον πληθωρισμό, η Bundesbank προβλέπει πως το 2023 θα διαμορφωθεί στο 7,2%, έναντι 4,5% στην εκτίμηση του Ιουνίου. Το 2024 ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 4,1% έναντι 2,6% την πρόβλεψη του Ιουνίου.

Στη σχετική έκθεση της, η τράπεζας αναφέρει πως «οι κίνδυνοι στην οικονομική ανάπτυξη ενισχύονται, κυρίως λόγω των ενδεχόμενων ελλείψεων στα ενεργειακά αποθέματα».

Από το β' εξάμηνο του 2022, η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό αναμένεται να αυξηθεί, η αβεβαιότητα να υποχωρήσει, οι πιέσεις των τιμών των εμπορευμάτων να καμφθούν και καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει» σημειώνει η Bundesbank.

Οι επί τα χείρω προβλέψεις της τράπεζας για τη γερμανική οικονομία έρχονται μετά από τις παρόμοιες αναθεωρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις και ανησυχία για τον «αέρα» που έχουν οι καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider