«Crash test» σε 5 μέτωπα για μέτρα στήριξης και ανάκαμψη - Καθαριστικά τα ορόσημα των επόμενων ημερών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Crash test» σε 5 μέτωπα για μέτρα στήριξης και ανάκαμψη - Καθαριστικά τα ορόσημα των επόμενων ημερών
Από τις δύο διαδοχικές Συνόδους στις Βρυξέλλες που λαμβάνουν χώρα υπό τη σκιά του σκανδάλου για χρηματισμό, έως την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή που κορυφώνεται το Σάββατο στο πλαίσιο της ψήφισης του -πολύ κρίσιμου- νέου Προϋπολογισμού του 2023, οι επόμενες ημέρες  είναι  -για πολλούς λόγους- καθοριστικές.

Από τις δύο διαδοχικές Συνόδους στις Βρυξέλλες που λαμβάνουν χώρα υπό τη σκιά του σκανδάλου για χρηματισμό, έως την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή που κορυφώνεται το Σάββατο στο πλαίσιο της ψήφισης του -πολύ κρίσιμου- νέου Προϋπολογισμού του 2023, οι επόμενες ημέρες είναι -για πολλούς λόγους- καθοριστικές για τις εξελίξεις και στην οικονομία το επόμενο διάστημα αλλά και για τα περιθώρια που θα υπάρχουν για μέτρα στήριξης.

Μεσολαβούν άλλα δύο κρίσιμα ορόσημα: το επόμενο ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών με τους τραπεζίτες για το πώς θα περιοριστεί το κόστος δανεισμού και όχι μόνο θα λάβει χώρα -πιθανότατα- αύριο. Την Πέμπτη στις 12:00 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού τον μήνα Νοέμβριο μέσα από τα οποία επιχειρείται να φανεί αν αντέχουν τα κρατικά ταμεία να τροφοδοτήσουν μέτρα στήριξης, ειδικά με γνώμονα και τη... χαμηλότερη «πτήση» του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου (έστω και για στατιστικούς λόγους).

Η αγορά συνεχίζει να πιέζει για περαιτέρω παρεμβάσεις και φέτος αλλά και το 2023 με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει το «μήνυμα» που έχει λάβει από τις Βρυξέλλες για στοχευμένα μέτρα στο βαθμό που θα το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Και τούτο έχοντας στο μυαλό και την ανάγκη πρόσβασης στις αγορές, αλλά και την προσπάθεια επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα στην οποία αναφέρθηκε εκ νέου χθες και ο οίκος Scope.

Άλλωστε, τις επόμενες μέρες επιχειρείται να γίνει ένα ακόμη βήμα της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση: η ολοκλήρωση (και τυπικά) της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού διακρατικού δανείου. Ο λόγος για μία κίνηση η οποία πολιτικά έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη Άνοιξη και μένει τώρα να ολοκληρωθεί, δίδοντας ένα «μήνυμα» προς το εξωτερικό σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους και φέτος.

Η μάχη στις Βρυξέλλες και στη Βουλή

Στο μέτωπο των Βρυξελλών, ο πήχης προσδοκιών παραμένει χαμηλός στο θέμα της κοινής στάσης στην αγορά φυσικού αερίου. Σήμερα θα φανούν τα πρώτα μηνύματα σε επίπεδο Υπουργών, ενώ ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής. Χώρες όπως η Ελλάδα υποστηρίζουν πως το όριο θα πρέπει να τεθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις αντοχές των ευρωπαϊκών οικονομιών, και να αποτρέπουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις χονδρεμπορικές αγορές αερίου. Στην προοπτική αυτή αντιτίθενται κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηρίζοντας πως ένα «επιθετικό» πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στην τροφοδοσία της «Γηραιάς Ηπείρου» με καύσιμο.

Αλλά και στο εγχώριο μέτωπο μένει να φανεί αν η πολιτική συζήτηση αναφορικά με τον νέο προϋπολογισμό θα επικεντρωθεί στο οικονομικό πεδίο και τα μέτρα στήριξης και στην ακρίβεια ή θα οδεύσει σε … πολιτικά μονοπάτια. Σε κάθε περίπτωση, ο Προϋπολογισμός του 2023 γίνεται όλο και πιο κρίσιμος. Στοχεύοντας σε μία προεκλογική περίοδο να θωρακίσει την οικονομία από την ύφεση με όχημα και επενδύσεις 12 δισ. ευρώ περίπου, διατηρώντας όμως παράλληλα και τις δημοσιονομικές ισορροπίες και την ανάγκη επιστροφής σε πλεονάσματα.

Ο νέος Προϋπολογισμός αναμένει άνοδο του πληθωρισμού κατά 5% το 2023 και κατά 9,9% φέτος (9,7% σε όρους εναρμονισμένου δείκτη). Θέτει ως πρωταρχικό στόχο την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, μαζί με αποκλιμάκωση του χρέους κατά 50% του ΑΕΠ στην 3ετία στο 159% του ΑΕΠ το 2023). Ξεδιπλώνει ένα πακέτο παρεμβάσεων (μόνιμων ελαφρύνσεων και έκτακτης στήριξης) αξίας 4,1 δισ. ευρώ φέτος, αλλά και προβλέπει επιπλέον αποθεματικό 1 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζει πως τελικά θα διανείμει φέτος μόνο για την ενεργειακή κρίση παροχές 10,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Οι πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider