Αέριο: Νέο μπρα ντε φερ σήμερα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν – Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Νέο μπρα ντε φερ σήμερα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν – Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών
Πιθανότερη εξέλιξη η παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου, καθώς είναι αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη που ζητούν μία «επιθετική» προσέγγιση (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και τις χώρες που ζητούν ένα αρκετά υψηλό πλαφόν, το οποίο θα ενεργοποιείτο μόνο σε απόλυτο εκτροχιασμό των τιμών αερίου.

Με ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το ύψος στο οποίο θα πρέπει να καθορισθεί το πλαφόν στην τιμή εισαγωγής αερίου στην Ε.Ε., διεξάγεται σήμερα η νέα έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας. Το ύψος αυτού του ανώτερου ορίου εξακολουθεί να διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το χάσμα να παραμένει αγεφύρωτο ανάμεσα τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, από τη μια πλευρά χώρες όπως η Ελλάδα υποστηρίζουν πως το όριο θα πρέπει να τεθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις αντοχές των ευρωπαϊκών οικονομιών, και να αποτρέπουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις χονδρεμπορικές αγορές αερίου. Στην προοπτική αυτή αντιτίθενται κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηρίζοντας πως ένα «επιθετικό» πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στην τροφοδοσία της «Γηριαιάς Ηπείρου» με καύσιμο.

Η πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν δείχνει να απηχεί τη δεύτερη από τις παραπάνω θέσεις, καθώς προβλέπει τον καθορισμό του ορίου αυτού στα 275 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μία τιμή που οδήγησε στην κατηγορηματική απόρριψη της εισήγησης από το μπλοκ των 12 χωρών με πιο «επιθετική» προσέγγιση, οδηγώντας στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, παρέμβαση πραγματοποίησε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επίσημη ανακοίνωση που υπογράφει η Πρόεδρός της και στην οποία εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα πλαφόν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Reuters, την προηγούμενη Παρασκευή το μπλοκ των 12 χωρών απέστειλε επιστολή, ζητώντας ένα σημαντικά χαμηλότερο πλαφόν. Την επιστολή υπογράφουν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Τα επόμενα βήματα

Παράλληλα, η τσεχική κυβέρνηση πρότεινε τη μείωση του πλαφόν στα 220 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ωστόσο, και αυτή η τιμή φαίνεται ανεπαρκής για τους υποστηρικτές ενός «επιθετικού» ανώτατου ορίου και υπερβολικά χαμηλή για το μπλοκ που ζητά ο μηχανισμός αυτός να ενεργοποιηθεί μόνο σε απόλυτο εκτροχιασμό του κόστους του καυσίμου.

Τυχόν νέο «ναυάγιο» στις σημερινές συνομιλίες θα σημαίνει πως το θέμα θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου. Εάν δεν ληφθεί και τότε απόφαση, τότε τη σκυτάλη θα πάρει μία νέα Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, τέσσερις ημέρες αργότερα.

Σε εκείνη τη φάση, εναπόκειται στην τσεχική Προεδρία να αποφασίσει εάν θα ζητήσει ψηφοφορία, ώστε η πρόταση να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία. Σύμφωνα πάντως με διπλωμάτες, και τα δύο στρατόπεδα διαθέτουν αρκετό αριθμό ψήφων, ώστε να μπλοκάρουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά: Ιδιωτικές επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ και 8.220 νέες θέσεις εργασίας

Επενδυτικά έργα σε 5 πυλώνες δίνουν ώθηση έως 91,3 δισ. στο ΑΕΠ - Φέρνουν 813.000 θέσεις εργασίας

Τα μεγάλα projects υποδομών που «σέρνουν τον χορό» της ανάπτυξης – Τα 37 bankable έργα 15,3 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider