Προς ήπια ύφεση η Ευρωζώνη: 5ος μήνας υποχώρησης για τον PMI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς ήπια ύφεση η Ευρωζώνη: 5ος μήνας υποχώρησης για τον PMI
Οι οικονομολόγοι έδωσαν πιθανότητα 78% για ύφεση στο μπλοκ εντός ενός έτους σε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα και προέβλεψαν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε μια ήπια ύφεση καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες του εν μέσω του διογκούμενου πληθωρισμού, όπως έδειξε έρευνα της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός σύμβουλος για την οικονομική υγεία, διαμορφώθηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου (47,3), με οποιαδήποτε τιμή κάτω από 50 να «δείχνει» συρρίκνωση.

«Μια πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση της παραγωγής που σηματοδοτείται από τον PMI ενισχύει την πιθανότητα πως η ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

«Ωστόσο, προς το παρόν η ύφεση παραμένει μόνο μέτρια, καθώς η χαλάρωση του συνολικού ρυθμού συρρίκνωσης τον Νοέμβριο σημαίνει ότι μέχρι στιγμής η Γηραιά Ήπειρος φαίνεται ότι θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται μόλις κατά 0,2%» πρόσθεσε.

Με τη ζήτηση να μειώνεται και τις προοπτικές μιας επικείμενης ανάκαμψης να είναι ελάχιστες, οι εταιρείες περιορίζουν τις προσλήψεις με τον δείκτη απασχόλησης να υποχωρεί στο 51,8 από 52,5. Η ανεργία στο μπλοκ διολίσθησε στο 6,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει και τον κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,5 από 48,6, τη χαμηλότερη τιμή του από τις αρχές του 2021 και κάτω από την εκτίμηση του 48,6.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραιτήθηκε ο CEO της Vodafone

Φυσικό αέριο: «Έπεσε» 24% η ζήτηση από την Ευρώπη τον Νοέμβριο

Κίνα: «Βουτιά» 40% για τις βιομηχανικές παραγγελίες - Ανθίζει το εμπόριο από ΕΕ σε ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider