Έρχονται 3+1 επιδοτήσεις επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης - Επιπλέον κονδύλια ΕΕ για αυτοπαραγωγή ενέργειας

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Έρχονται 3+1 επιδοτήσεις επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης - Επιπλέον κονδύλια ΕΕ για αυτοπαραγωγή ενέργειας
Πέρα από το «Εξοικονομώ Επιχειρήσεων» που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, προωθείται μέσα από τα κονδύλια του REPowerEU επιπλέον ξεχωριστό πρόγραμμα αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας για ιδιοκατανάλωση από επιχειρήσεις. Προχωρούν και τα προγράμματα για την έξυπνη μεταποίηση και για επενδύσεις στον τουρισμό.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα τελευταία προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων που θα τρέξουν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, υπάρχει και μία προσθήκη: πέρα από τα προγραμματισμένα εξ αρχής εργαλεία, υπάρχει και μία νέα παρέμβαση που θα τροφοδοτηθεί από την Πρωτοβουλία REPowerEU που προωθεί η ΕΕ και βρίσκεται σε φάση τελικής πολιτικής έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα αυτή δράση θα επιδοτεί επιχειρήσεις για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με σκοπό την αποθήκευσή της και την ιδιοκατανάλωσή της. Δηλαδή χωρίς να είναι αναγκαίο να υπάρχει διασύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να βγει στην αγορά στα μέσα του 2023, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συνδρομή του Οικονομικού Επιμελητήριου.

Η εν λόγω δράση ουσιαστικά θα είναι μία από τις (αρκετές) επιπλέον παρεμβάσεις που θα τροφοδοτηθούν από τα κονδύλια REPowerEU. Ο λόγος για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ το οποίο έως τότε, μέσα και από την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (σ.σ. που επίσης δρομολογείται παράλληλα) θα έχει ενταχθεί σε αυτό ως ξεχωριστός άξονας (περιλαμβάνοντας και παρεμβάσεις που ενδεχομένως να αφορούν σε νοικοκυριά).

Τα 3 νέα προγράμματα που έρχονται άμεσα

Πέρα από τα νέα αυτά κονδύλια, στην αγορά αναμένεται να βγουν τις επόμενες βδομάδες και οι 3 τελευταίες επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν αποφασιστεί εξαρχής και αφορούν πράσινες επενδύσεις, ψηφιακές παρεμβάσεις, αλλά και τον κλάδο του τουρισμού.

1. Η πιο μεγάλη παρέμβαση που αναμένεται είναι το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις. Εκτιμάται πως θα βγει είτε τον Δεκέμβριο είτε μέσα στον Ιανουάριο. Οι επιδοτήσεις που θα διανεμηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι ακόμα σαφές (σ.σ. και θα φανεί στο κλείδωμα του σχεδιασμού) αν και σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει δυνατότητα επιδότησης της αποθήκευσης ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Το σίγουρο είναι πως θα διατηρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική αρχική φιλοσοφία της δράσης για συνολική στήριξη της πράσινης μετάβασης επιχειρήσεων μέσα από ένα σύνολο ενεργειών. Δηλαδή αυτό που είχε εξαρχής σχεδιασθεί πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Γενικά θα περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.

2. Το επόμενο διάστημα θα βγει και το τελευταίο σκέλος του πακέτου επιδότησης επενδύσεων στον τουρισμό. Αφορά επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον Ορεινό τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.

3. Πιο πριν, στις 6 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη υποβολής προτάσεων για την Έξυπνη Μεταποίηση. Το πρόγραμμα του οποίου ο οδηγός έχει δημοσιευθεί επιδοτεί επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Πάνω από 10 δισ. τα υποψήφια επενδυτικά σχέδια

Ήδη τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί και από επιδοτήσεις και από δάνεια ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δάνειων ήδη ο στόχος του 2022 έχει πιαστεί και συνεχίζεται η προσπάθεια με στόχο τη χρηματοδοότηση της αγοράς, ενώ αναμένεται και το επόμενο πακέτο δόσεων. Στις επιδοτήσεις το «τροχάδην» συνεχίζεται με στόχο να φτάσουν στα 2,8 δισ. ευρώ φέτος.

Παράλληλα ξεκινά και το νέο ΕΣΠΑ με αρχή ένα 3πλο πρόγραμμα για ψηφιακές επενδύσεις. Ακολουθούν οι επιδοτήσεις για τις πράσινες επενδύσεις και ο επόμενος γύρος για το Ερευνώ Καινοτομώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Εκατοντάδες διαγωνισμοί από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο 4μηνο – Τεράστια πρόκληση για την κρατική μηχανή & αγορά

Κυβερνητικό γκάζι σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις – Ανάχωμα για ανάπτυξη,  ταμειακά διαθέσιμα και μέτρα στήριξης