Στο Ευρωκοινοβούλιο οδεύει το REPowerEU - Eως 9,5 δισ. επιδοτήσεων και δανείων διεκδικεί η Αθήνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Ευρωκοινοβούλιο οδεύει το REPowerEU - Eως 9,5 δισ. επιδοτήσεων και δανείων διεκδικεί η Αθήνα
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κοινό αίτημα αναθεώρησης με το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης όταν εγκριθεί. Η Επιτροπή εξετάζει πρόσθετη χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα αναλογούν 769,22 εκατ. επιδοτήσεων και έως 8,7 δισ. ευρώ δανείων.

Μετά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για το το REPowerEU, το εργαλείο επενδύσεων για τη στήριξη από την ενεργειακή κρίση (και νοικοκυριών – επιχειρήσεων), η «διαδρομή» του οποίου ως πρόταση της Κομισιόν ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μάιο, υπάρχει ένα ακόμα βήμα που πρέπει να γίνει. Το βήμα αυτό είναι η έγκριση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι σημαντικό, καθώς ακολουθείται η διαδικασία συναπόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακριβής ημερομηνία ψηφοφορίας δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά εκτιμάται πως μπορεί να γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου γιατί πρώτα πρέπει να λάβουν χώρα περάσουν δύο γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες για το θέμα Επιτροπές (AGRI και ENVI). Μετά θα οδεύσει στην Oλομέλεια και αν υπάρχουν αντιπροτάσεις από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει η διαδικασία των «τριμερών» συνομιλιών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου των αρμόδιων Υπουργών (Ecofin) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος είναι η εφαρμογή του από την αρχή του 2023, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα χθες μέσω της Προέδρου της προανήγγειλε και σχέδιο ενίσχυσης του REPowerEU με συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης.

Η ελληνική θέση - κοινό αίτημα για το νέο εργαλείο και για την αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Προς το παρόν η ελληνική πλευρά, διαμορφώνει το χάρτη των επόμενων κινήσεων. Οι υπηρεσίες του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη θα πρέπει να προχωρήσουν σε αποφάσεις για την κατάληξη των επιπλέον χρημάτων που αναλογούν στη χώρα. Επιθυμητό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδυάσει το αίτημα για το νέο εργαλείο με το αίτημα της αναθεώρησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης σε ένα ενιαίο κείμενο. Και τούτο για να μειώσει τη γραφειοκρατία. Γιατί το REPowerEU είναι ουσιαστικά ένας νέος άξονας στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup αναλογούν 769,22 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων (δηλαδή το 3,85% του συνόλου των 20 δισ. ευρώ επιδοτήσεων ανά την ΕΕ). Αναλογούν επιπλέον περίπου 8,7 δισ. ευρώ δανείων (συν κονδύλια από το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ αν η Ελλάδα επιλέξει και αυτή τη δυνατότητα που υπάρχει).

Στις επιδοτήσεις, οι επιλογές για τη διανομή είναι πολλές. Πέρα από νέα έργα υπάρχουν και οι «τρύπες». Για παράδειγμα, λόγω ταχύτερης ανάπτυξης το Σχέδιο είχε μία περικοπή της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων η οποία τώρα μπορεί να καλυφθεί. Επίσης μπορεί ένα μέρος των επιδοτήσεων απλά να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται για παράδειγμα λόγω της αύξησης του κόστους πολλών έργων που προκαλεί η ενεργειακή και η εφοδιαστική κρίση.

Στα δάνεια, από τη στιγμή που, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, υπάρχει ήδη ο μηχανισμός μέσω τραπεζών και άλλων οργανισμών για τα 12,7 δισ. ευρώ, αυτός και θα προκριθεί για τη διανομή. Το ζήτημα είναι σε ποια έργα θα καταλήξει αυτό το επιπλέον ποσό, που μπορεί να πάει ή για διάφορες ενεργειακές επενδύσεις που σχετίζονται με τη νέα κρίση ή σύμφωνα με την τροποποίηση και για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο πρότυπο του Εξοικονομώ των φωτοβολταϊκών, ώστε να καλύπτουν ακόμα περισσότερες ανάγκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας για REPowerEU: Τα οφέλη από την ενσωμάτωση στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Καυτό» δίμηνο πορισμάτων για την ελληνική οικονομία – Κρας τεστ για νέα μέτρα στήριξης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider