Σεντένο (ΕΚΤ): Υπάρχουν προϋποθέσεις για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεντένο (ΕΚΤ): Υπάρχουν προϋποθέσεις για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο
Όλοι οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να καταπολεμά τον πληθωρισμό ρεκόρ.

«Σήμα» για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, μετά από δύο αυξήσεις 75 μ.β., εξέπεμψε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, καθώς επεσήμανε πως η Τράπεζα μπορεί να το αντέξει.

Ο Πορτογάλος τραπεζίτης δήλωσε ότι βλέπει περιθώρια να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού, προσθέτοντας ωστόσο ότι «νομίζω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις, πολλές προϋποθέσεις, ώστε η αύξηση να είναι μικρότερη από αυτόν τον αριθμό» στην απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και είναι πιθανό να τα αυξήσει ξανά στην επόμενη συνεδρίασή της. Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούν άνοδο κατά μισή μονάδα και πηγές του Bloomberg δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει προς το παρόν διάθεση για μεγαλύτερη κίνηση.

Ωστόσο, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υποστήριζε ένα βήμα 75 μονάδων βάσης, εάν τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 30 Νοεμβρίου δεν δείξουν σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σημείωσε ότι το ερώτημα θα προκύψει εν ευθέτω χρόνο εάν θα αρχίσει η σύσφιξη με «πιο αργές αυξήσεις».

Όλοι οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να καταπολεμά τον πληθωρισμό ρεκόρ.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την τάση του πληθωρισμού, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Σεντένο σε εκδήλωση στη Λισαβόνα τη Δευτέρα.

Η ΕΚΤ πρόκειται επίσης να καθορίσει τις βασικές αρχές που θα ισχύουν για τη διαδικασία που είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, με την μείωση του ισολογισμού της να μην αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το επόμενο έτος.

«Έχουμε ένα ευρύ φάσμα μέσων στην ΕΚΤ», είπε ο Σεντένο. «Το μέσο των επιτοκίων είναι το προτιμώμενο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Όταν ο πληθωρισμός φτάσει στο αποκορύφωμά του και η τροχιά του γίνει προβλέψιμη, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα. Πρέπει να μειώσουμε το μέγεθος του ισολογισμού μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Παράθυρο» Λέιν (ΕΚΤ) για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο και το 2023

Daly (Fed): «Υπερβάλλουν» οι αγορές - Αντιδρούν όπως αν το επιτόκιο ήταν 6%

gazzetta
gazzetta reader insider insider