Πληθωρισμός: Σημαντικά βραδύτερη άνοδος τιμών, κατά 9,1% τον Οκτώβριο – Μεγάλη διόρθωση σε ρεύμα, αέριο

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Σημαντικά βραδύτερη άνοδος τιμών, κατά 9,1% τον Οκτώβριο – Μεγάλη διόρθωση σε ρεύμα, αέριο
Η άνοδος τιμών παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά ήταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, σημαντικά πιο βραδεία από ότι Σεπτέμβριο. Η επιβράδυνση συνδέεται με την σημαντική αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η σημασία που έχει η σύγκριση με τις (υψηλές πια) τιμές του 2021 και οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό περί το 10% φέτος.

Μεγάλη άνοδο τιμών κατά 9,1% τον Οκτώβριο, αλλά σημαντικά βραδύτερη (σ.σ. όπως άλλωστε αναμενόταν) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η τάση είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τα πρώτα στοιχεία της Eurostat.

Η επιβράδυνση συνδέεται με τη σημαντική αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές (κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου), με το κόστος σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες από τρόφιμα έως μεταφορές να παραμείνει σταθερά επιταχυνόμενο. Η διόρθωση στο ενεργειακό πεδίο συνδέεται με τις παρεμβάσεις που έγιναν στο ρεύμα, με τις διεθνείς τιμές, τις καιρικές συνθήκες αλλά κυρίως όμως συνδέεται με το γεγονός πως οι μετρήσεις για τη διαμόρφωση του δείκτη ανόδου των τιμών πια συγκρίνονται με την έναρξη των ανατιμήσεων στο τέλος του 2021.

Ωστόσο, είναι σαφές πως οι πιέσεις θα παραμείνουν. Η κυβέρνηση άλλωστε εκτιμά πως ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 10% περίπου και θα παραμείνει υψηλός και το 2023.

Τον Σεπτέμβριο η άνοδος τιμών ήταν 12%, έναντι 11,4% τον Αύγουστο, 11,6% τον Ιούλιο, και 12,1% τον Ιούνιο. Η πιο μεγάλη πίεση προέρχεται από το φυσικό αέριο, στο οποίο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 68,4% από άνοδο 332% τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως η ακρίβεια διαχέεται στην αγορά: στα είδη διατροφής, στον τουρισμό, στη διασκέδαση και στις μεταφορές. Συνχίζεται η επιβράδυνση της ανόδου τιμών στο ρεύμα.

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο η άνοδος τιμών είναι μονοψήφια. Παρ όλα αυτά οι ανατιμήσεις είναι οι ισχυρότερες από το 1995.

Ο εναρμονισμένος δείκτης

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,5% τον Οκτώβριο (σ.σ. τα πρώτα στοιχεία κατέγραφαν άνοδο 9,8%), από 12,1% τον Σεπτέμβριο και 11,2% τον Αύγουστο. Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 8,6%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, η άνοδος ήταν 10,7% στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης μετρά την πορεία των τιμών ανά την ΕΕ και κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά λίγο διαφορετικά επίπεδα από τον ελληνικό Γενικό Δείκτη.

Τα στοιχεία

Αναλυτικά, η πιο μεγάλη άνοδος στον γενικό δείκτη τιμών όπως ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται και πάλι στο φυσικό αέριο με εντυπωσιακή όμως διόρθωση: Κατά 68,4% τον Οκτώβριο, από 332% τον Σεπτέμβριο, 261,3% τον Αύγουστο, κατά 178,9% τον Ιούλιο, 117,7% τον Ιούνιο, 172,7% τον Μάιο, 122,6% τον Απρίλιο, 68,3% τον Μάρτιο, 78,5% τον Φεβρουάριο, 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο.

Στον ηλεκτρισμό η άνοδος ήταν μόνο 7,4% τον Οκτώβριο από 30,5% τον Σεπτέμβριο, κατά 38,5% τον Αύγουστο, κατά 55,8% τον Ιούλιο, 70,4% τον Ιούνιο, 80,2% τον Μάιο, 88,8% τον Απρίλιο, 79,3% τον Μάρτιο, 71,4% τον Φεβρουάριο, 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η άνοδος είναι 20,8% έναντι 65,1% προηγούμενων μετρήσεων πριν κλείσει η διανομή. Στα καύσιμα φτάνει στο 23,3% από 16,1% τον Σεπτέμβριο, 21,5% τον Αύγουστο, 33% τον Ιούλιο, 45,6% τον Ιούνιο, 36,6% τον Μάιο, 29% τον Απρίλιο, 29% τον Μάρτιο, 23,2% τον Φεβρουάριο, 21,6% τον Ιανουάριο και 21,7% τον Δεκέμβριο.

Επίσης, διψήφια άνοδος καταγράφεται σε:

- Ψωμί και δημητριακά (19,3%)

- Κρέατα (17,3%)

- Γαλακτοκομικά και αυγά (24,2%)

- Έλαια και λίπη (16,6%)

- Καφές-κακάο-τσάι (13,4%)

- Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,1%)

- Αυτοκίνητα καινούργια (12,3%)

- Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (19,4%)

- Μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%)

- Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (30,6%)

- Μεταφορά επιβατών με πλοίο (26,7%)

- Κινηματογράφοι-θέατρα (14,3%)

- Πακέτο διακοπών (12%)

- Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (20,2%)

Αναλυτικά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η αύξηση προήλθε κυρίως από:

Τις αυξήσεις των δεικτών στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

• 14,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 2,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 5,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 11,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 10,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 2,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 13,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 2,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

• 2,0% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 8,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 4,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Από τη μείωση 2,0% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Άνοδος σε μηνιαία βάση – εναρμονισμένος- μισθώματα

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022, παρουσίασε μείωση 1,2% έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Η ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή μισθωμάτων, αναφέρει πως αν η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2022 διαμορφώθηκε σε 6,8% (αύξηση έξι και οκτώ δέκατα τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχώρησε 1,1% η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο - Αύξηση 3,9% στο εννεάμηνο

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι νέοι κανόνες χρέους της ΕΕ – Δίνουν χρόνο, ευελιξία, αλλά με ενισχυμένο σύστημα επιτήρησης & κυρώσεων

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έρχεται από τον Ιανουάριο επιδότηση έως 60% για όλους, ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις