Βρετανία: Ξανά σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός - Στο 10,1% τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ξανά σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός - Στο 10,1% τον Σεπτέμβριο
Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ξεπεράσει το 10% ήταν τον Φεβρουάριο του 1982, όταν έφτασε στο 10,2%. Υψηλότερος από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων οδήγησε τον πληθωρισμό στη Βρετανία σε διψήφια επίπεδα τον Σεπτέμβριο, με τον χειμώνα να πλησιάζει, την ακρίβεια να αυξάνεται και τον κίνδυνο της ύφεσης να είναι ορατός.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας σε υψηλό 40 ετών (όπως και τον Ιούλιο), από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το νούμερο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που υπολόγιζαν τον πληθωρισμό να διαμορφωθεί στο 10%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις κινούνται αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, με την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παραμένει ενώ δεν αποκλείεται να αυξήσουν σημαντικά το βασικό επιτόκιο τον επόμενο μήνα. «Κατανοώ ότι οι οικογένειες σε όλη τη χώρα παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές και τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και πρόσθεσε πως «αυτή η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους». Την ίδια στιγμή, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η στερλίνα υποχώρησε έως και 0,3% στα 1,1286 δολάρια.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας επίσης τη μεγαλύτερη αύξησή τους σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Επιπροσθέτως, οι τιμές για έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης σκαρφάλωσαν, καταγράφοντας άνοδο 10,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος των μεταφορών εκτινάχθηκε κατά 10,9% σε σχέση με πέρυσι.

Ταυτόχρονα, οι τιμές παραγωγού ανέβηκαν 15,9% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με ένα χρόνο, με τις υψηλές τιμές να έχουν γιγαντώσει τις δυσκολίες στα νοικοκυριά και να οδηγούν σε βουτιά στις δημοσκοπήσεις την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένει χαμηλή η δημοτικότητα Μπάιντεν, 3 εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ θα αντλήσουν άλλα 15 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα

Μασκ για Starlink: Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το Πεντάγωνο – Συνεχίζουμε τη στήριξη στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider