Σταϊκούρας: Υψηλότερος τελικά ο πληθωρισμός φέτος, κοντά στο 10% - Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Υψηλότερος τελικά ο πληθωρισμός φέτος, κοντά στο 10% - Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης
Απέκλεισε να υπάρξει Fuel Pass 3.

Με πληθωρισμό κοντά στο 10% θα κλείσει τελικά το 2022, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. «Η πραγματικότητα είναι ότι θα έχουμε ένα υψηλό πληθωρισμό φέτος, εμείς εκτιμούμε ότι θα τείνει προς το 10%» ανέφερε, προσθέτοντας πως τελικά θα είναι πιο ψηλός και το 2023. Το τελικό ποσοστό «θα το δείτε σε δύο εβδομάδες με την κατάθεση του προϋπολογισμού» στη Βουλή, επισήμανε. Υπενθυμιζεται πως στο προσχέδιο του Οκτωβρίου η πρόβλεψη είναι για 8,8% άνοδο τιμών φέτος.

Εξάλλου ανέφερε πως παρά την επιβράδυνση του δείκτη τιμών τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και «αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, το φυσικό αέριο, εκεί εστιάζονται οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού». Εκτίμησε πως «φαίνεται ότι κάπου θα καταλήξουμε στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα και εμείς σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Απέκλεισε και πάλι τη λήψη νέων μέτρων τώρα αλλά είπε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις». Για το κόστος του ενεργειακού πακέτου είπε πως τώρα αποκλιμακώνεται αλλά δεν απέκλεισε τους προηγούμενους μήνες να υπήρξε τελικά μεγαλύτερη δαπάνη για μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση από ότι υπολογιζόταν.

Απέκλεισε το Fuel Pass 3

«Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα καύσιμα τις επόμενες δύο τρεις τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα Θα πράξουμε» είπε σε ερώτημα για πρόσθετα μέτρα. Απέκλεισε εκ νέου να υπάρξει Fuel Pass 3. Ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», φέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τη Βρετανία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών.

Επανέλαβε επίσης πως εκτός απροόπτου θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η πλατφόρμα που να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου με δικαίωμα αιτήσεων έως 15/12 και προκαταβολή πριν το τέλος του έτους. Επίσης υπενθύμισε ότι συνεχίζεται για ένα ακόμη εξάμηνο ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους, σχολές χορού κ.ά. Επεσήμανε επίσης πως «αποτελεί στοιχείο προβληματισμού η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε αυτές τις κρίσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρ. Μητσοτάκης στο LRT: Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση το συντομότερο για το θέμα της ενεργειακής κρίσης

Πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια; Έως το επίπεδο που θα διασφαλίσουν επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, απαντά η Λαγκάρντ

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση της ανόδου στο 9,8% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Σε νέο ρεκόρ στο 10,7% στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider