Αλλάζω συσκευή: Τέλος χρόνου για τους πρώτους δικαιούχους – Προς αντικατάσταση ήδη 179.000 παλιά ψυγεία & κλιματιστικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζω συσκευή: Τέλος χρόνου για τους πρώτους δικαιούχους – Προς αντικατάσταση ήδη 179.000 παλιά ψυγεία & κλιματιστικά
Λήγει σήμερα η προθεσμία εξόφλησης των vouchers για το πρώτο «κύμα» ωφελούμενων του προγράμματος, καθώς το ΥΠΕΝ δεν θα προχωρήσει σε νέα παράταση. Το αμέσως προσεχές διάστημα η ένταξη των 200.000 νέων δικαιούχων, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με την «ενεργοποίηση» του σχετικού κονδυλίου.

Περιθώριο λίγων ωρών έχουν οι έως τώρα δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» για να αξιοποιήσουν την επιδότηση του προγράμματος, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία εξαργύρωσης των voucher για την αντικατάσταση των παλιών ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία αγορών εξέπνεε στις 16 Σεπτεμβρίου, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρά σε παράταση για την πραγματοποίηση των αγορών. Ωστόσο, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, κάτι που σημαίνει πως αύριο ακυρώνονται τα κουπόνια που δεν έχουν εξαργυρωθεί.

Με βάση τα στοιχεία προόδου που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος, και τα οποία έχουν επικαιροποιηθεί πριν από λίγες ώρες, έως και χθες είχαν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί περίπου 179.000 voucher για την αγορά ενός σύγχρονου και πιο αποδοτικού μοντέλου από τις τρεις επιλέξιμες κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών. Επομένως, με δεδομένο ότι κάθε νέο μοντέλο παίρνει τη θέση της παλιάς αντίστοιχης συσκευής του δικαιούχου, ήδη μέσω του προγράμματος 179.000 ενεργοβόρα ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά θα πάρουν τον δρόμο για την ανακύκλωση, με τους ωφελούμενους να περιορίζουν έως 30% την κατανάλωση ρεύματος χάρη στις νέες συσκευές τους.

«Έρχεται» η ένταξη των 200.000 νέων δικαιούχων

Μετά την ολοκλήρωση σήμερα του πρώτου «κύκλου» επιδοτήσεων μέσω του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επόμενη φάση ένταξης των 200.000 νέων δικαιούχων, με την επέκταση του προγράμματος, την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Το επόμενο «κύμα» ωφελούμενων θα προέλθει από τους πρώτους επιλαχόντες, μετά τις επιλέξιμες αιτήσεις, στις 879.026 αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά. Η ένταξή τους αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να λάβουν στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τους ενημέρωση για την έγκριση της αίτησής τους και τη δυνατότητα έκδοσης των επιταγών. Έτσι, θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για να εκδώσουν τα voucher.

Όπως είχε γράψει το Insider.gr, εκτίμηση του υπουργείου ήταν ότι η παραπάνω διαδικασία θα είχε ενεργοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο, ώστε όλοι οι νέοι δικαιούχοι να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα κουπόνια ήδη από το τέλος του προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη τελικά εφικτό, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε δεν μπόρεσε να ενεργοποιηθεί το νέο κονδύλι για τον δεύτερο «κύκλο» του προγράμματος.

Επιδότηση έως 710 ευρώ

Οι νέοι δικαιούχοι θα έχουν και αυτή τη φορά τρίμηνη προθεσμία για την εξαργύρωση των κουπονιών τους, ώστε να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές. Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Έτσι, για εισόδημα 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση, για εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση, ενώ για πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία).

Τέλος, για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 30% επιδότηση. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, με βάση και τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται. Σημαντικό είναι επίσης ότι το πρόγραμμα προβλέπει την υποχρεωτική ανακύκλωση των συσκευών που θα αντικατασταθούν.

Πόσα voucher έχουν αξιοποιηθεί

Τα 179.000 voucher που είχαν έως και χθες δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί (για την ακρίβεια 178.904) αντιστοιχούν στο 60% περίπου των 278.000 κουπονιών (για την ακρίβεια 278.334) που έχουν εκδοθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό αξιοποίησης έχουν οι επιταγές για νέο ψυγείο (73%), καθώς από τα 110.205 κουπόνια που έχουν εκδοθεί, έχουν εξαργυρωθεί τα 80.105.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα κλιματιστικά, στην περίπτωση των οποίων έχει χρησιμοποιεί για αγορές το 60% των voucher, δηλαδή τα 81.128 από τα 134.622. Ακολουθούν οι καταψύκτες (52%, καθώς έχουν εξαργυρωθεί 17.671 επιταγές από 33.507 που έχουν εκτυπωθεί.

Από τα κονδύλια που προβλέπονταν για τον πρώτο «γύρο» δικαιούχων, και τελικά θα μείνουν αδιάθετα, αναμένεται να υπάρξει και τρίτος «γύρος» ωφελούμενων – και πάλι από τη λίστα των επιλαχόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider