Πούτιν: Σενάριο για κόμβο αερίου στην Τουρκία για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Σενάριο για κόμβο αερίου στην Τουρκία για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας
Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει μέρος των ροών αερίου από τον Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, όντας ανοιχτός ακόμα και στη δημιουργία ενός κόμβου αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός βασικού κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί στην Τουρκία, προκειμένου να προμηθεύει με ενέργεια την Ευρώπη.

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει μέρος των ροών αερίου από τους αγωγούς Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, όντας ανοιχτός ακόμα και στη δημιουργία ενός κόμβου αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει τις συνεργασίες για την παροχή φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές.

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως το ρωσικό αέριο μπορεί ακόμη να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ, αν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τρεις γραμμές των αγωγών Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές. Μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, που έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων, παραμένει λειτουργική.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο Russian Energy Week, δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο της κατασκευής πρόσθετων γραμμών στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream. «Αυτή είναι μια από τις επιλογές που θα εξετασθεί. Θα δουλέψουμε πάνω στην ιδέα αυτή» δήλωσε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ είπε επίσης ότι η διαρροή στον αγωγό πετρελαίου Druzhba (Φιλία) φαίνεται πως έχει εξαλειφθεί, όπως και ότι τα μέτρα ασφαλείας στον αγωγό TurkStream, μέσω του οποίου διοχετεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, έχουν «αναβαθμισθεί».

Στη «γραμμή» Πούτιν και ο CEΟ της Gazprom

Την πρόταση που κατέθεσε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία που θα προορίζεται για την Ευρώπη επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου Russian Energy Week που πραγματοποιείται στην Μόσχα, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μίλερ ανέφερε ακόμα ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.

Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2 -2,5 μήνες, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη για τις συνέπειες που θα υποστεί αρνούμενη το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα βασιζόμενη στις τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου που έχει αποθηκεύσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ανησυχία για την ασφάλεια των αγωγών

Σε υψηλό 2,5 ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη - 1 στα 5... βαρέλια έρχεται από τη Ρωσία

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα 1η πανευρωπαϊκά στις ελαφρύνσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider