Πολωνία: Διαρροή και στον αγωγό πετρελαίου Druzhba που συνδέει Ρωσία με Ευρώπη - «Μάλλον ατύχημα» η εκτίμηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία: Διαρροή και στον αγωγό πετρελαίου Druzhba που συνδέει Ρωσία με Ευρώπη - «Μάλλον ατύχημα» η εκτίμηση
Η διαρροή εντοπίστηκε σε τμήμα του αγωγού, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πολωνική πόλη Πλοκ. 

Τελευταία ενημέρωση 11:49

Νέα διαρροή εντοπίστηκε χθες Τρίτη, αυτή τη φορά στη μια γραμμή του πετρελαιαγωγού Druzhba που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πολωνικός διαχειριστής αγωγών PERN, σύμφωνα με το Reuters.

Η διαρροή εντοπίστηκε σε τμήμα του αγωγού, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πολωνική πόλη Πλοκ.

Οι πολωνικές αρχές υποθέτουν ότι η διαρροή είναι πιθανώς ατύχημα. Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά ο Mateusz Berger, ανώτατος αξιωματούχος της Πολωνίας που είναι υπεύθυνος για τις στρατηγικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι πρόκειται για πράξη δολιοφθοράς.

«Προτιμώ να υποθέσω ότι ήταν πιθανώς ατύχημα», είπε ο Berger. «Δεν είναι η πρώτη περίπτωση διαρροής και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την έκρηξη στο Nord Stream».

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού, και άλλα στοιχεία της υποδομής του PERN, λειτουργούν κανονικά, διευκρίνισε η εταιρεία PERN.

Ο εντοπισμός της διαρροής έρχεται την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση μετά την έναρξη του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία και τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης.

Ο αγωγός Druzhba (ρωσικά: нефтепровод «Дружба», επίσης αναφέρεται ως αγωγός φιλίας και αγωγός Comecon) είναι ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πετρελαιαγωγών στον κόσμο.

Ο αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο περίπου 4.000 χιλιόμετρα (2.500 μίλια) από το ανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας σε σημεία στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία. Το δίκτυο διακλαδίζεται επίσης σε πολυάριθμους αγωγούς για την παράδοση του προϊόντος του σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

«Σε αυτό το σημείο, όλες οι υπηρεσίες της PERN (τεχνική, επιχειρησιακή, πυροσβεστική υπηρεσία εντός των εγκαταστάσεων και υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας) λαμβάνουν μέτρα σύμφωνα με τους αλγόριθμους που προβλέπονται γι' αυτού του είδους την κατάσταση», διευκρίνισε ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών.

Εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας MERO σημείωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στις ροές στην Τσεχία, ενώ προς το παρόν δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με το διυλιστήριο Schwedt της Γερμανίας, το οποίο παρέχει το 90% του καυσίμου στο Βερολίνο, ούτε με το υπουργείο Οικονομίας και τον ομοσπονδιακό φορέα διαχείρισης του δικτύου.

Η διαρροή στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 αποδόθηκε σε δολιοφθορά, τόσο από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πόσο σημαντική ήταν η διαρροή που εντοπίστηκε χθες το βράδυ στον αγωγό πετρελαίου Druzhba.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία ξεκινά τη δική της έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Διαρροές Nord Stream: Η Σουηδία μιλά για εκρήξεις και διακεκριμένο σαμποτάζ - Δεν γίνεται έρευνα χωρίς τη Ρωσία, τονίζει η Μόσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider