ΕΕ: Απαιτείται περισσότερη δουλειά για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Απαιτείται περισσότερη δουλειά για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Oι διεργασίες για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να ενταθούν όπως τονίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Για να τεθεί σε ισχύ ένα πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο «που παραδίδεται μέσω θαλάσσης σε τρίτες χώρες» πρέπει να διερευνηθούν «πολλές περισσότερες λεπτομέρειες εντός της G7 και της ΕΕ» σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΕ συμφώνησε για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στο ρωσικό πετρέλαιο που θα ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ και την ομάδα της G7.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για πλήθος σημαντικών θεμάτων, για παράδειγμα του μηχανισμού τιμολόγησης, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Απαιτούνται ακόμη συζητήσεις για το πώς θα καθοριστεί η τιμολόγηση», σημείωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι και πρόσθεσαν ότι υπάρχει «κάποια πίεση χρόνου».

«Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από την πώληση ορυκτών καυσίμων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της. Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, θα θυμάστε ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει να απαγορεύσουμε από τις 5 Δεκεμβρίου τη μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται ρωσικές πετρελαϊκές προμήθειες, αλλά σε χαμηλές τιμές. Ως εκ τούτου, η G7 συμφώνησε κατ’ αρχήν να θεσπίσει ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο για τις τρίτες χώρες. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου θα συμβάλει αφενός στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και αφετέρου θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμης μέτρων, καθορίζουμε τη νομική βάση γι’ αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου» είχε αναφέρει προ ημερών η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πόλεμος» μεταξύ Σερβίας και Κροατίας για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

Η πρόταση της Ελλάδας και άλλων χωρών για τις τιμές στο φυσικό αέριο

Γερμανία: «Μείωση στη χρήση του φυσικού αερίου ή κίνδυνος χειμερινής κρίσης»

gazzetta
gazzetta reader insider insider