Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η πολιτική που θα χαράξει ο ΟΠΕΚ+

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η πολιτική που θα χαράξει ο ΟΠΕΚ+
Τι είδους περικοπές εξετάζει να κάνει ο ΟΠΕΚ. Ποια θα είναι η επίδρασή τους στις τιμές.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για τη στρατηγική παραγωγής πετρελαίου και οι εκτιμήσεις πηγών του καρτέλ ότι οι προθέσεις των κρατών – μελών του οργανισμού κινούνται γύρω από την ιδέα μείωσης της παραγωγής κατά 1-2 εκατ. βαρέλια την ημέρα έχουν «ξεσηκώσει» την αγορά η οποία θα μπορούσε να ζήσει μια νέα άνοδο των τιμών.

Τι είδους περικοπές εξετάζει να κάνει ο ΟΠΕΚ – Ποια θα είναι η επίδρασή τους στις τιμές

Διεθνείς αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε «ιστορικές» περικοπές, υπονοώντας ως τέτοιες μια μείωση της τάξεως των 500.000 βαρελιών την ημέρα ή ενός εκατομμυρίου βαρελιών. Άλλη πηγή του καρτέλ έκανε τελευταία λόγο για 2 εκατομμύρια βαρέλια ενώ υπάρχουν και χώρες όπως η Νιγηρία και το Ιράκ οι οποίες δύσκολα θα συναινούσαν σε μια βαθιά μείωση της παραγωγής καθώς θέλουν να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους.

Αλλά ακόμη και εάν τελικά η ιδέα της σφιχτής προσφοράς, η οποία δείχνει να εμπνέει το καρτέλ τα τελευταία χρόνια, κερδίσει έδαφος, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν απαραίτητα στα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου. Σύμφωνα με στέλεχος της Saxo Bank, η στρατηγική περικοπών του οργανισμού πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με την αδυναμία του καρτέλ να παράξει τα πραγματικά επίπεδα των συμφωνημένων ποσοστώσεων.

Ο ΟΠΕΚ υπολείπεται των στόχων παραγωγής του κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως εδώ και μήνες . Τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ+ ήταν 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τον στόχο παραγωγής του, σε σχέση με τα 2,9 εκατομμύρια έναν μήνα νωρίτερα. Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, αν και δεν έχει ακόμη πιάσει τους στόχους του. Κράτη όπως η Νιγηρία (η οποία παραδοσιακά δεν καταγράφει καλές επιδόσεις ως προς την επίτευξη των στόχων ή η Λιβύη, η οποία δεν δεσμεύεται από τις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ λόγω της δύσκολης πολιτικής της κατάστασης, εμποδίζουν τη συλλογική στρατηγική του καρτέλ να πιάσει τα επίπεδα παραγωγής που έχει θέσει ως στόχο. Από την άλλη, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας έχει ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, οι επικείμενες και οποιεσδήποτε επακόλουθες περικοπές παραγωγής δεν θα ήταν τίποτα άλλο από την ευθυγράμμιση των στόχων με την παραγωγική ικανότητα.

«Εάν μειώσουν την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο ή κατά 1,5 εκατομμύριο, θα πρέπει να αλλάξουν το σύστημα ποσοστώσεων ώστε αυτός ο αριθμός να είναι στα αλήθεια μια πραγματική μείωση στην αγορά», επεσήμανε ο Χάνσεν στο «Worldwide Exchange» του CNBC.

Τι συμβαίνει από την πλευρά της προσφοράς

Εκτός από τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς που θα στηρίξουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου για τις επόμενες τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

«Θα δούμε περισσότερη υποστήριξη από την πλευρά της προσφοράς εάν τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις της Ευρώπης στο τέλος του έτους και καθώς κλείνει το χρονικό παράθυρο της απελευθέρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ» , αναφέρουν διεθνείς παράγοντες.

Η απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες για μια ήδη σφιχτή αγορά ενέργειας, που προκλήθηκε από την ισχυρή ζήτηση καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.

Πάντως, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να ασκούν πιέσεις στον ΟΠΕΚ+, ζητώντας να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, με βασικό επιχείρημα πως τα μακροοικονομικά δεδομένα στην τρέχουσα συγκυρία δεν υποστηρίζουν μείωση της παραγωγής.

Που θα φθάσουν τελικά οι τιμές

Μια μετριοπαθής άποψη που κυριαρχεί στους κύκλους της αγοράς είναι ότι ο πραγματικός αριθμός βαρελιών που θα αποσυρθούν από την αγορά πιθανότατα θα είναι περίπου 500.000, το οποίο «θα είναι αρκετό για να στηρίξει την αγορά στο εγγύς μέλλον», όπως σημειώνουν.

Ο Stephen Brennock, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates στο Λονδίνο, εκτιμά ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια ανοδική πιθανότητα για τις τιμές του πετρελαίου μετά από μεγάλες απώλειες σε ολόκληρο τον κλάδο τον Σεπτέμβριο.

«Μια περαιτέρω άνοδος της εμπορικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη σύσφιξη των βραχυπρόθεσμων θεμελιωδών μεγεθών του πετρελαίου θα μπορούσε κάλλιστα να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πίσω στα 100 δολάρια/βαρέλι», δήλωσε ο Brennock σε σχετικό σημείωμα.

Απηχώντας αυτή την εκτίμηση για επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν το Brent να φτάνει σε τριψήφια επίπεδα τους επόμενους τρεις μήνες, πριν σκαρφαλώσει στα 105 δολάρια σε ορίζοντα έξι μηνών. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι το WTI θα εκτιναχθεί στα 95 δολάρια περίπου στο τέλος του έτους, πριν φτάσει τα 100 δολάρια κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Πως το βλέπει ο ΟΠΕΚ+

«Ο ΟΠΕΚ δεν είναι ιδιαίτερα φίλος των ομαλών τιμών πετρελαίου, οι τιμές της βενζίνης πέφτουν… παρά το τι λένε οι άνθρωποι, θα δούμε έναν αρκετά επίμονο πληθωρισμό ενέργειας τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρει πηγή της αγοράς. Το καρτέλ έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις τιμές. Αυτό δεν θα συμβεί αν το βαρέλι κυμαίνεται στα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι αλλά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

OPEC+: Εξετάζει τη μεγαλύτερη περικοπή πετρελαίου από το 2020

Πετρέλαιο: Η Ρωσία ίσως προτείνει στον OPEC+ μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider