Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η πολιτική που θα χαράξει ο ΟΠΕΚ+

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η πολιτική που θα χαράξει ο ΟΠΕΚ+
Τι είδους περικοπές εξετάζει να κάνει ο ΟΠΕΚ. Ποια θα είναι η επίδρασή τους στις τιμές.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για τη στρατηγική παραγωγής πετρελαίου και οι εκτιμήσεις πηγών του καρτέλ ότι οι προθέσεις των κρατών – μελών του οργανισμού κινούνται γύρω από την ιδέα μείωσης της παραγωγής κατά 1-2 εκατ. βαρέλια την ημέρα έχουν «ξεσηκώσει» την αγορά η οποία θα μπορούσε να ζήσει μια νέα άνοδο των τιμών.

Τι είδους περικοπές εξετάζει να κάνει ο ΟΠΕΚ – Ποια θα είναι η επίδρασή τους στις τιμές

Διεθνείς αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε «ιστορικές» περικοπές, υπονοώντας ως τέτοιες μια μείωση της τάξεως των 500.000 βαρελιών την ημέρα ή ενός εκατομμυρίου βαρελιών. Άλλη πηγή του καρτέλ έκανε τελευταία λόγο για 2 εκατομμύρια βαρέλια ενώ υπάρχουν και χώρες όπως η Νιγηρία και το Ιράκ οι οποίες δύσκολα θα συναινούσαν σε μια βαθιά μείωση της παραγωγής καθώς θέλουν να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους.

Αλλά ακόμη και εάν τελικά η ιδέα της σφιχτής προσφοράς, η οποία δείχνει να εμπνέει το καρτέλ τα τελευταία χρόνια, κερδίσει έδαφος, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν απαραίτητα στα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου. Σύμφωνα με στέλεχος της Saxo Bank, η στρατηγική περικοπών του οργανισμού πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με την αδυναμία του καρτέλ να παράξει τα πραγματικά επίπεδα των συμφωνημένων ποσοστώσεων.

Ο ΟΠΕΚ υπολείπεται των στόχων παραγωγής του κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως εδώ και μήνες . Τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ+ ήταν 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τον στόχο παραγωγής του, σε σχέση με τα 2,9 εκατομμύρια έναν μήνα νωρίτερα. Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, αν και δεν έχει ακόμη πιάσει τους στόχους του. Κράτη όπως η Νιγηρία (η οποία παραδοσιακά δεν καταγράφει καλές επιδόσεις ως προς την επίτευξη των στόχων ή η Λιβύη, η οποία δεν δεσμεύεται από τις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ λόγω της δύσκολης πολιτικής της κατάστασης, εμποδίζουν τη συλλογική στρατηγική του καρτέλ να πιάσει τα επίπεδα παραγωγής που έχει θέσει ως στόχο. Από την άλλη, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας έχει ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, οι επικείμενες και οποιεσδήποτε επακόλουθες περικοπές παραγωγής δεν θα ήταν τίποτα άλλο από την ευθυγράμμιση των στόχων με την παραγωγική ικανότητα.

«Εάν μειώσουν την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο ή κατά 1,5 εκατομμύριο, θα πρέπει να αλλάξουν το σύστημα ποσοστώσεων ώστε αυτός ο αριθμός να είναι στα αλήθεια μια πραγματική μείωση στην αγορά», επεσήμανε ο Χάνσεν στο «Worldwide Exchange» του CNBC.

Τι συμβαίνει από την πλευρά της προσφοράς

Εκτός από τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς που θα στηρίξουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου για τις επόμενες τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

«Θα δούμε περισσότερη υποστήριξη από την πλευρά της προσφοράς εάν τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις της Ευρώπης στο τέλος του έτους και καθώς κλείνει το χρονικό παράθυρο της απελευθέρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ» , αναφέρουν διεθνείς παράγοντες.

Η απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες για μια ήδη σφιχτή αγορά ενέργειας, που προκλήθηκε από την ισχυρή ζήτηση καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.

Πάντως, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να ασκούν πιέσεις στον ΟΠΕΚ+, ζητώντας να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, με βασικό επιχείρημα πως τα μακροοικονομικά δεδομένα στην τρέχουσα συγκυρία δεν υποστηρίζουν μείωση της παραγωγής.

Που θα φθάσουν τελικά οι τιμές

Μια μετριοπαθής άποψη που κυριαρχεί στους κύκλους της αγοράς είναι ότι ο πραγματικός αριθμός βαρελιών που θα αποσυρθούν από την αγορά πιθανότατα θα είναι περίπου 500.000, το οποίο «θα είναι αρκετό για να στηρίξει την αγορά στο εγγύς μέλλον», όπως σημειώνουν.

Ο Stephen Brennock, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates στο Λονδίνο, εκτιμά ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια ανοδική πιθανότητα για τις τιμές του πετρελαίου μετά από μεγάλες απώλειες σε ολόκληρο τον κλάδο τον Σεπτέμβριο.

«Μια περαιτέρω άνοδος της εμπορικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη σύσφιξη των βραχυπρόθεσμων θεμελιωδών μεγεθών του πετρελαίου θα μπορούσε κάλλιστα να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πίσω στα 100 δολάρια/βαρέλι», δήλωσε ο Brennock σε σχετικό σημείωμα.

Απηχώντας αυτή την εκτίμηση για επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν το Brent να φτάνει σε τριψήφια επίπεδα τους επόμενους τρεις μήνες, πριν σκαρφαλώσει στα 105 δολάρια σε ορίζοντα έξι μηνών. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι το WTI θα εκτιναχθεί στα 95 δολάρια περίπου στο τέλος του έτους, πριν φτάσει τα 100 δολάρια κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Πως το βλέπει ο ΟΠΕΚ+

«Ο ΟΠΕΚ δεν είναι ιδιαίτερα φίλος των ομαλών τιμών πετρελαίου, οι τιμές της βενζίνης πέφτουν… παρά το τι λένε οι άνθρωποι, θα δούμε έναν αρκετά επίμονο πληθωρισμό ενέργειας τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρει πηγή της αγοράς. Το καρτέλ έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις τιμές. Αυτό δεν θα συμβεί αν το βαρέλι κυμαίνεται στα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι αλλά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

OPEC+: Εξετάζει τη μεγαλύτερη περικοπή πετρελαίου από το 2020

Πετρέλαιο: Η Ρωσία ίσως προτείνει στον OPEC+ μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Όλες οι ειδήσεις

11:00

Ουκρανία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πετρέλαιο πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια

10:51

Πάνω από 4.500 «κλικ» καθημερινά τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

10:46

ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίσεις για Αθηναϊκή Ριβιέρα και ΔΕΘ HELEXPO

10:33

Βρετανία: Καλπάζει εκ νέου ο κορονοϊός- Ξεπέρασαν το ένα εκατ. τα εβδομαδιαία κρούσματα

10:23

ΗΠΑ: «Απογοήτευση» για την απόφαση της Ρωσίας να αναβάλει επ’ αόριστον τις συνομιλίες για την εφαρμογή της Νέας START

10:15

Ουκρανία: Το Κίεβο παραλαμβάνει την πρώτη συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας HAWK από την Ισπανία

10:06

Μπορέλ: Η ΕΕ εκπαίδευσε 1.100 ουκρανούς στρατιωτικούς

09:59

Όρμπαν: Η ΕΕ ότι εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»

09:55

Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Συμπεριληπτική εκπαίδευση - Δράσεις της πολιτείας

09:51

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση 270.000 Ψηφιακών Πιστοποιητικών/Υπογραφών σε όλες τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, μέλη των επιμελητηρίων

09:45

Ουκρανία: Πυραυλικά πλήγματα σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στο Ντονμπάς

09:35

Σταϊκούρας: Οι συστημικές τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και γενναία τα επιτόκια καταθέσεων

09:23

Νέος ψηφιακός κόμβος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου η Κρήτη

09:11

Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

08:50

Νεο ρεκόρ για τις ΑΠΕ - Ξεπέρασαν στην ηλεκτροπαραγωγή τα ορυκτά καύσιμα κατά το δεκάμηνο 2022

08:41

Το φιλόδοξο πλάνο της ΜETRO ΑΕΒΕ για τα «καταστήματα γειτονιάς» – Το στοίχημα του franchise

08:30

Motor Oil: Αίτηση για ένταξη της πλωτής «πύλης» LNG στις στρατηγικές επενδύσεις

08:24

Φυγή προς τη σύνταξη για 200.000 ασφαλισμένους το 2022 - Προτροπή Τσακλόγλου για παράταση εργασιακού βίου

08:15

«Πράσινο φως» για προσφορές στη mega Παραχώρηση 1,5 δισ. ευρώ του ΒΟΑΚ

07:59

Επιτόκια: Ψαλίδα 4,81 μονάδων μεταξύ δανείων και καταθέσεων – Ακριβότερα και από την ΕΕ τα δάνεια, με φθηνότερες καταθέσεις

23:33

Θετική η εβδομάδα για την Wall Street, μικτά πρόσημα την Παρασκευή

23:18

Τσαβούσογλου: «Τα νότια σύνορα της Ευρώπης είναι στην Τουρκία»

23:03

Λευκός Οίκος: Καμία πρόθεση Μπάιντεν για συνομιλίες με Πούτιν

22:58

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά Covid στην Κίνα

22:53

Τι συμβουλεύει ο δικηγόρος του Μπέρνι Μέιντοφ τον Σαμ Μπανκμαν-Φράιντ του FTX

22:10

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την πρόοδο της ΕΕ για συμφωνία στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

21:49

ΠΟΥ: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κορονοϊό

21:44

Το πετρέλαιο «έχασε» τα 80 δολάρια λόγω του πλαφόν της ΕΕ και πριν τον ΟΠΕΚ+

21:43

Απαγόρευση στην ελεύθερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέρεται να εξετάζει η Ελβετία λόγω φόβου για μπλακάουτ

21:23

Γερμανία: Απειλητική επιστολή έλαβε ζευγάρι που άναψε 60.000 χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια