Βρετανία: Η στροφή στα «Reaganomics» δεν αρέσει στις αγορές

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: Η στροφή στα «Reaganomics» δεν αρέσει στις αγορές
Οι πολλές φοροαπαλλαγές που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τρας, σκόρπισαν ανησυχία στους επενδυτές αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, μπορεί να μίλησε πολύ για τα «σταθερά οικονομικά», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας αυτό το καλοκαίρι, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πλήθος των φορολογικών περικοπών που διενεργήθηκαν, μόλις εβδομάδες μετά τη θητεία της στην Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρει το CNBC.

Χαρακτηρισμένος ως «μίνι-προϋπολογισμός» από τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κβάρτενγκ , η δημοσιονομικές ανακοινώσεις της Παρασκευής περιείχαν ένα σύνολο φορολογικών περικοπών που δεν έχει δει η Βρετανία από το 1972.

Η Τρας – της οποίας η πολιτική, γνωστή και ως «Trussonomics», έχει παρομοιαστεί με εκείνη των πολιτικών της ειδώλων Ρόναλντ Ρίγκαν και Μάργκαρετ Θάτσερ – έχει τώρα βάλει τη χώρα σε έναν οικονομικό δρόμο εντελώς αντίθετο με τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, καθώς ο πληθωρισμός «βράζει» και μια κρίση κόστους ζωής υποβόσκει στην Ευρώπη.

Θεωρήθηκε, ακόμη και από ορισμένους από τους υποστηρικτές της, ως ένα πολιτικό και οικονομικό στοίχημα για την Τρας, που δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει το ευρύτερο βρετανικό εκλογικό σώμα σε μια εθνική ψηφοφορία - σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον.

Οι παράγοντες της αγοράς προέβλεψαν αμέσως ότι η Βρετανία θα έπρεπε να κλιμακώσει την έκδοση ομολόγων και να αυξήσει σημαντικά το χρέος της, για να ανταπεξέλθει στις περικοπές φόρων - κάτι που δεν είναι χαρακτηριστικό των συντηρητικών κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Οι αγορές ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Οι αποδόσεις (που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές) του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – που σύμφωνα με το Reuters ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος τουλάχιστον από το 1991.

Και με ομόλογα να κλυδωνίζονται, η στερλίνα βρέθηκε επίσης σε ελεύθερη πτώση μετά από τα χαμηλά 37 ετών έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες. Την Παρασκευή έκλεισε με πτώση σχεδόν 3,6% έναντι του δολαρίου. Μέσα στην εβδομάδα έχασε 5%, ενώ βρίσκεται κατά 27% χαμηλότερα, από την εποχή λίγο πριν από την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.

Πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου το 2022

Οι τράπεζες της Wall Street εξετάζουν τώρα σοβαρά τη μείωση της ισοτιμίας της λίρας με το δολάριο ΗΠΑ - για πρώτη φορά στην ιστορία - και πολλοί σχολιαστές έχουν παρομοιάσει τη λίρα με ένα νόμισμα «έκτακτης ανάγκης» για την αγορά.

Η αριστερή εφημερίδα The Guardian χαρακτήρισε τις εξαγγελίες «προϋπολογισμός για τους πλούσιους» στην πρώτη της σελίδα το Σάββατο, ενώ οι Times τις χαρακτήρισαν «μεγάλο φορολογικό στοίχημα». Η δεξιά εφημερίδα Daily Mail τον χαρακτήρισε ως «πραγματικό προϋπολογισμό των Τόρις», ενώ ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ Κβάρτενγκ ανέφερε ότι ήταν μια «πολύ καλή μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο», αρνούμενος να σχολιάσει τις νομισματικές κινήσεις.

Οι αναλυτές της ING ανέφεραν σε ενημερωτικό σημείωμα, ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πλέον δεσμευτεί ουσιαστικά σε δανεισμό αορίστου χρόνου για αυτές τις φορολογικές περικοπές και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να απαντήσει με πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

«Για εμάς, το μέγεθος του άλματος στις αποδόσεις των ομολόγων, έχει να κάνει περισσότερο με μια αγορά που έχει καταστεί δυσλειτουργική», ανέφερε στο σημείωμα η ING.

«Ορισμένοι δείκτες... υποδηλώνουν ότι η ρευστότητα στερεύει και η λειτουργία της αγοράς είναι εξασθενημένη. Ένα μήνυμα από την BOE ότι είναι πρόθυμη να αναστείλει τις πωλήσεις χρυσού, θα βοηθήσει πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς, ειδικά εάν θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με συμβατικά εργαλεία όπως οι αυξήσεις επιτοκίων. Η μάχη του QT ( της ποσοτικής σύσφιξης), εν ολίγοις, δεν αξίζει να δοθεί από την BOE», πρόσθεσαν, αναφέροντας την κίνηση της κεντρικής Τράπεζας να ομαλοποιήσει τον ισολογισμό της μετά από χρόνια τόνωσης.

Η ING σημείωσε επίσης, ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος σταθερή για τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, αλλά ο «κίνδυνος μιας πιθανής στροφής σε αρνητικές προοπτικές» θα μπορούσε να προκύψει όταν αυτές επανεξεταστούν (στις 21 Οκτωβρίου και στις 9 Δεκεμβρίου ).

Οι αναλυτές της Deutsche Bank από την πλευρά τους ανέφεραν την Παρασκευή, ότι το «τίμημα της εύκολης δημοσιονομικής πολιτικής αποκαλύφθηκε από την αγορά».

«Οι κινήσεις της αγοράς (της Παρασκευής), υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει χάσμα αξιοπιστίας», δήλωσε ο Sanjay Raja, ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε σημείωμά του.

«Ένα σχέδιο για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμες βάσεις θα είναι απαραίτητο, αλλά όχι αρκετό για να ανακτήσουν οι αγορές την εμπιστοσύνη σε μια οικονομία που παρουσιάζει μεγάλα δίδυμα ελλείμματα (το δημοσιονομικό και του τρέχοντος ισοζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου)», πρόσθεσε.

«Με τη μετατόπιση της δημοσιονομικής πολιτικής σε «ευκολότερο έδαφος», το βάρος μπορεί τώρα να πέσει στην Τράπεζα της Αγγλίας να σταθεροποιήσει την οικονομία, με την MPC (Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής) να έχει περισσότερη δουλειά να κάνει, για να καλύψει το χάσμα μεταξύ της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Raja.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:22

Attica Bank: Από 5/12 η διαπραγμάτευση των 271.448.946 νέων μετοχών

18:19

Prodea: Κέρδη 98,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2022 - Διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή

18:06

Κακοκαιρία «Άριελ»: 146 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία

17:59

ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Σχέδιο στήριξης μόνο για ευάλωτους με επιδότηση της διαφοράς στη δόση των δανείων

17:54

Ο Μπάιντεν υποδέχεται τον Μακρόν στον Λευκό Οίκο

17:52

Eurobank: Πού αποδίδεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

17:49

Βεστάγκερ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

17:46

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξημένα καθαρά κέρδη και έσοδα στο 9μηνο

17:40

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές

17:38

Η Άγκυρα ζητά την κατανόηση της Ουάσινγκτον ενόψει μιας πιθανής τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία

17:30

AEGEAN: Πάνω από τα επίπεδα του 2019 η κίνηση εξωτερικού τον Νοέμβριο - Ενισχυμένο πρόγραμμα προορισμών και τον χειμώνα

17:24

Αθηνών-Κορίνθου: Μία λωρίδα θα δοθεί απόψε στην κυκλοφορία στo ύψος της Κινέττας

17:22

Σε πολύμηνα υψηλά το Χρηματιστήριο, «σπάζοντας» τις 920 μονάδες

17:20

Γαλλία: Αποδοκιμάζει την κλήση του πρέσβη της στο ιρανικό ΥΠΕΞ

17:16

Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν

17:16

Καραμανλής: Προχωράμε το πιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα έργων που έχει καταρτιστεί ποτέ

17:14

Γκεοργκίεβα: Αυξάνεται η πιθανότητα μιας χαμηλής παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος

17:03

Κικίλιας: Στηρίζουμε τις τουριστικές υποδομές σε όλη τη χώρα - Νέα Μαρίνα στο Μεγανήσι

17:00

Παγκόσμια Υγεία: Η ΕΕ επενδύει 125 εκατ. ευρώ στην καθολική υγειονομική κάλυψη

17:00

Ψάχνει «βηματισμό» η Wall Street στην αρχή του Δεκεμβρίου, μετά από τον Πάουελ

16:45

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η εστίαση – Η σκληρή καθημερινότητα και οι φόβοι για «λουκέτα»

16:43

Ουκρανία: Παρέδωσε 50 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στα πλαίσια ανταλλαγής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

16:34

«Πυρά» κατά Apple και από Μαρκ Ζούκερμπεργκ

16:24

Προς συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 60 δολάρια ανά βαρέλι

16:23

Γεωργαντάς: Στα 500 εκατ. ευρώ η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας

16:18

Γιάννης Κωνσταντινίδης, ΟΤΕ: Επενδύοντας στην οπτική ίνα από το 2012 μπορούμε σήμερα να δίνουμε ταχύτητες 1Gbps

16:17

Με 220.000 ευρώ την εβδομάδα οργώνετε τη Μεσόγειο με το γιοτ της ταινίας «Knives Out»

16:16

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Λήμνου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

16:14

Gazprom: «Βουτιά» στις εξαγωγές φυσικού αερίου για 3ο σερί μήνα

16:13

Γ. Στουρνάρας: Οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν