Βρετανία: Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα - «Πλησιάζει» η ύφεση, λέει η S&P Global

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα - «Πλησιάζει» η ύφεση, λέει η S&P Global
Ο δείκτης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng ανακοίνωνε νέα μέτρα για την οικονομία, έπεσε στο 48,4 από 49,6 τον Αύγουστο.

Εντάθηκε η συρρίκνωση στις βρετανικές επιχειρήσεις και αυτόν τον μήνα καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη και υποχώρηση της ζήτησης, διογκώνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του PMI της S&P Global.

Ο δείκτης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng ανακοίνωνε νέα μέτρα για την οικονομία, έπεσε στο 48,4 από 49,6 τον Αύγουστο. Αυτή είναι και η χαμηλότερη ένδειξη από το lockdown τον περασμένο Ιανουάριο. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους προέβλεπε 49,0. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση στη δραστηριότητα.

Ο PMI είναι πιθανό να εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την υγεία της οικονομίας της Βρετανίας, αφού η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1974.

Αναλυτές της S&P Global επισημαίνουν ότι θα έρθουν χειρότερα τους τελευταίους μήνες του 2022.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 49,2 τον Σεπτέμβριο από 50,9 τον Αύγουστο, η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2021.

Ενώ ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στο 48,5 από 47,3, μεγάλο μέρος της βελτίωσης αντανακλούσε την επιδείνωση της απόδοσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία σε κανονικούς καιρούς αντανακλά ελλείψεις λόγω της ισχυρής ζήτησης, αλλά όχι αυτή τη φορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eυρωζώνη: Για τρίτο συνεχή μήνα μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα - Σε χαμηλό 9ετίας ο PMI

Βρετανία: Ιστορικές μεταρρυθμίσεις ύψους 161 δισ. στερλίνων από κυβέρνηση Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider