Κοντά σε συμφωνία για την κρατικοποίηση του κολοσσού φυσικού αερίου Uniper η Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά σε συμφωνία για την κρατικοποίηση του κολοσσού φυσικού αερίου Uniper η Γερμανία
Η Γερμανία κλείνει τη συμφωνία για την κρατικοποίηση της Uniper. Την Τετάρτη οι επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Τελευταία ενημέρωση: 17:46

Η γερμανική κυβέρνηση πλησιάζει σε συμφωνία για την κρατικοποίηση του γίγαντα του φυσικού αερίου Uniper, καθώς το Βερολίνο θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της Uniper και του κύριου μετόχου της, της φιλανδικής Fortum, έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση επί του θέματος. Ενώ ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια, το Βερολίνο θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επίσημες ανακοινώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση αναμένονται να γίνουν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Το εν λόγω δημοσίευμα συμπληρώνει πως το Βερολίνο θα διαθέσει επιπλέον 8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της Uniper.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων και γερμανικών δανείων διάσωσης για τη Uniper, ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν την κλίμακα της κρίσης και υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία δεν λειτουργεί πλέον, η Uniper πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές για προμήθειες φυσικού αερίου ενώ καθημερινά καταγράφει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Το Βερολίνο βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον δύο άλλων εταιρειών, τη στιγμή που οι συζητήσεις για τη Uniper είναι ιδιαίτερα επίπονες καθώς εμπλέκουν και τη φινλανδική κυβέρνηση, η οποία είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Fortum, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο στον γερμανικό κολοσσό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι Γερμανοί εργαζόμενοι αρχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στις επιχειρήσεις

Υψηλό οκταετίας για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία: Στο 3% τον Αύγουστο

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αυξάνει τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider