Η Φινλανδία θα ζητήσει 8 δισ. ευρώ από την Γερμανία για την κρατικοποίηση της Uniper

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Φινλανδία θα ζητήσει 8 δισ. ευρώ από την Γερμανία για την κρατικοποίηση της Uniper
Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής μέτοχος της εταιρείας αερίου είναι η φινλανδική Fortum.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα αιτηθεί αποζημίωση έως και 8 δισ. ευρώ από τη Γερμανία σε περίπτωση που το Βερολίνο προχωρήσει στην κρατικοποίηση της Uniper, σύμφωνα με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της σκανδιναβικής χώρας, Τούτι Τουπουράινεν.

Μιλώντας στο φινλανδικό κοινοβούλιο, η ίδια είπε πως «είναι εντελώς ξεκάθαρο πως η Φινλανδία δεν θα αφήσει τη Γερμανία να κρατικοποιήσει την Uniper χωρίς αποζημίωση».

Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής μέτοχος της εταιρείας αερίου είναι η φινλανδική Fortum, με τα 8 δισ. ευρώ να είναι το ποσό που έχει διαθέσει η Fortum στην Uniper εντός του 2022.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για την κρατικοποίηση της Uniper και δύο ακόμα μεγάλων εταιρειών εισαγωγής φυσικού αερίου, σε ένα ιστορικό βήμα για την αποφυγή κατάρρευσης της ενεργειακής αγοράς στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρα από την Uniper το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφές για κρατικοποίηση της VNG και της Securing Energy for Europe GmbH, τέως Gazprom Germania GmbH. Οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει» αλλά μια συμφωνία για την κρατικοποίηση των εταιριών θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπό τον έλεγχο της Γερμανίας η ρωσικών συμφερόντων Rosneft Deutschland 

Bloomberg: Αίτημα Ερντογάν στον Πούτιν για έκπτωση 25% στο ρωσικό φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider